Nastavlja se trka u izradi vojnih lovaca najnovije generacije – Rusija najavljuje projekat “Mig 41”, koji bi trebalo da bude najbrži lovac na svijetu sposoban da se izbori sa hiperzvučnim raketama.

Viktor Bondarev, ruski senator i bivši komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, otkriva da će “Mig 41” biti najbrži avion na svijetu koji će letjeti brzinom od 4 do 4,3 maha.

Biće maksimalno neprimjetan za radare i moći će da se izbori ne samo sa standardnim malomanevarskim prijetnjama, kao što su krstareće rakete, bombarderi i dronovi, veći i sa prijetnjom koju predstavljaju supersonične rakete.

Domet “Miga 41” kretaće se u rasponu od 700 do 1.500 kilometara, a biće naoružan raketama “R-372” klase “vazduh-vazduh”, kao i projektilima nove generacije.

Bondarev naglašava da je “Mig 41” još uvijek u fazi izrade, te da neće biti uvršten u presretače prije 2025. godine.

Pretpostavlja se da će ovaj avion biti zamjena za lovca-presretača “Mig 31”, čiji rok eksploatacije ističe 2028. godine, navode ruski portali.

Generalni direktor Ruske korporacije za proizvodnju aviona “Mig” Ilja Tarasenko otkriva da će “Mig 41” ispunjavati zadatke i u bliskom svemiru, te da je riječ o potpuno novom avionu koji, osim uloge, neće imati mnogo sličnosti sa “Migom 31”.

Izvor: Srna/RTRS