Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Bosni i Hercegovini nije potreban ,”Dejton dva”, već unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca. Ovo je izjavio nakon što je američki kongresmen Majkl Tarner predložio potpisivanje novog Dejtona, smatrajući da bi Vašington trebalo da preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja na Balkanu. To je neprihvatljivo i za predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića, koji je prijedlog ocijenio kao želju da na ovim prostorima nastane kriza.

Srbi, Bošnjaci i Hrvati samo putem američkog liderstva mogu da žive zajedno u miru i osiguraju slobodu svim narodima. Ne smijemo dozvoliti da taj, ionako nestabilan region sklizne u nered. Ovako se američki kongresmen Majkl Tarner obratio pismom državnom sekretaru Reksu Tilersonu, predlažući tako potpisivanje Dejtona dva. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručuje da za tim nema potrebe.

“Nema potrebe za Dejtonom dva, potreban je unutrašnji dijalog bez uplitanja stranaca. Za mene je prihvatljiv samo okvir koji se zove izvorni Dejton. Pošto njega nema, urušio ga je visoki predstavnik, BiH je očigledno daleko od funkcionisanja i to vidimo u zajedničkim institucijama. Znajući kako djeluju senatori i kongresmeni, moguće da se radi o nečijem lobiranju.”, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Da je neprihvatljivo govoriti o Dejtonu dva, tri ili bilo kom drugom, smatra i prvi socijalista Republike Srpske , Petar Đokić. Temeljni sporazum je, kaže, dao jasan okvir kako se BiH može uspostaviti i obezbijediti trajna stabilnost naroda i oba entiteta BiH.

“Ta priča o Dejtonu dva je ustvari samo želja da ovdje nastane kriza. Oni koji se za to zalažu žele krizu i žele goru BiH nego što je danas imamo sa svim njenim problemima”, kaže predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Kao resorni ministar, Đokić je potvrdio informaciju da je RŽR Ljubija skinut sa liste strateških preduzeća, čime je omogućeno da se prodaja izvrši bez saglasnosti parlementa. Provodeći ekonomske mjere, Vlada je, kaže, analizirala položaj preduzeća koja su kroz proces privatizacije krajem devedesetih godina stavljena na tu listu. Do danas, mnogo se toga promijenilo, pa se ni RŽR ne bavi svojom izvornom djelatnošću, kaže Đokić.

“Mi želimo da RŽR bude preduzeće koje može biti dio rudarske proizvodnje u Srpskoj i Vlada će u skladu sa svojim ekonomskim programom razmotriti opciju da eventualno putem IRB, koji bi mogao da provede postupak prodaje, moramo imati u vidu i naš poseban odnos kroz ugovor o osnivanju sa Arselor Mitalom, ali i njihov prema nama”, kaže ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić.

Đokić je istakao da postoji inicijativa gradonačelnika Prijedora da se uđe u postupak prodaje akcija. Moguće je da to bude i prije izbora, što bi bilo i korisno, poručuje ministar.

RTRS