Na prijemu kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike, danas su brojne delegacije.

Kod predsjednika Milorada Dodika upriličen je prijem delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda, te Vlade Republike Srpske i predstavnika Srpske u zajedničkim organima BiH.

Prijemu su prisustvovali članovi Predsjedništva Narodne skupštine Republike Srpske na čelu sa predsjednikom parlamenta Nedeljkom Čubrilovićem, kao i šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini.

U isto vrijeme, na prijemu su bile i delegacije Ustavnog suda Srpske, pravosudnih organa, Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Ministarstva odbrane BiH, Akademije nauka i umjetnosti, boračkih organizacija, penzionisanih generala, Asocijacije stvaraoci Republike Srpske i udruženja vojnih penzionera Republike Srpske u Oružanim snagama BiH.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović rezimirala je godinu iza nas i istakla da postoje napori da se još bolji rezultati ostvare naredne godine.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, svima je čestitao Dan Republike, te pozvao na politički razum i jedinstvo.

Čubrilović je rekao da je Republika Srpska iznad svake političke opcije, iznad svake organizacije i svetinja za sve koji rade za nju.

“Dan Republike je jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda, koji će i ovaj put biti obilježen dostojanstveno, onako kako to Srpska zaslužuje“, istakao je Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da je Narodna skupština sve svoje obaveze u ovoj godini završila onako kako je program rada zahtijevao.

“Nastavićemo istim tempom do kraja mandata ovog saziva parlamenta”, poručio je Čubrilović.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik kazao je da Srpska afirmiše potpunu institucionalnu stabilnost i poručio da se mora raditi na jedinstvu i jačanju institucija, a da glavni motiv mora da bude Republika.

“Nikada ne smijemo dozvoliti da nas drugi vode. Moramo imati autentične politike, svjesni da moramo da živimo i radimo s drugima, da s njima dijelimo određene vrijednosti, ali da ne smijemo nikada zaboraviti naše osnovno pravo, a to je da služimo i radimo u ime Republike”, rekao je Dodik.

Dodik je kazao i da u Srpskoj svi rade u ime naroda, te da je narod onaj koji daje legitimitet i ko zaslužuje da sav angažman bude usmjeren u tom pravcu.

“Republika Srpska ovu godinu završava stabilno, percepcija o tome ima i drugačijih, ali statistika pokazuje stabilnost. Ima stvari koje nismo uspjeli da uradimo, ali i onih koje su urađene neočekivano dobro”, naveo je Dodik i dodao da je Srpska nesumnjivo demokratska zajednica, stabilno i nepodijeljeno društvo.

On je predstavnicima svih institucija i organizacija u Srpskoj zahvalio na predanom radu u prethodnom periodu i na pokazanom angažovanju, te izrazio očekivanje da će raditi bolje i više u interesu Republike.

Predsjednik Srpske je poručio da je Republika Srpska najčistiji oblik slobode srpskog naroda na ovim prostorima kroz istoriju.

Naglasio je da ta sloboda Srpskoj daje pravo da se manifestujemo kao jedinstvena teritorija sa narodom, kao i izvršnom, zakonodavnom i svakom drugom vlašću koja je izabrana od naroda.

“Svi smo okupljeni oko ideje Republike Srpske i još pobjeđujemo sami sebe da prihvatimo u punom kapacitetu Republiku kao državu. Pozivam sve da tako to i tretirate, jer to je prvi korak ka što većem osamostaljenu Srpske u okviru Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Dodik.

Kazao je i da Srpska nikada ne smije zaboraviti sve koji su stradali za nju, koji su dali živote i dijelove tijela, ali i one koji su svoj lični komoditet žrtvovali za slobodu, znajući da sigurno neće iz raznih kazamata širom svijeta tako lako doći do slobode.

Takođe, kaže i da Srpska nikad ne smije zaboraviti one koji su je stvarali, a to su prije svega borci, ali i političko i vojno rukovodstvo koje je Republiku vodilo u delikatnim uslovima, u možda najznačajnijem periodu za nju.

“Republika Srpska pokazaće svoj karakter jedinstva najviše okupljajući se oko 9. januara – Dana Republike. Moramo da budemo spremni da prihvatimo svakoga ko je spreman da poštuje naš praznik i da mu uzvratimo na isti način”, poručio je Dodik.

On je rekao da je danas pokrenuo inicijativu da u svakoj lokalnoj zajednici u Republici Srpskoj jedna ulica nosi naziv “9. januar”, jer je to dug prema Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u februaru organizovati sastanak sa članovima Vlade i najuspješnijim privrednicima u Srpskoj na kojem će biti razgovarano o novim zapošljavanjima i razvojnim šansama Srpske.

Dodik je naglasio da Republika Srpska trenutno ima najveći broj registrovanih zaposlenih ikada, 263.000, ističući da vjeruje da ima još prostora za zapošljavanje.

“Treba vidjeti gdje su resursi za još veće zapošljavanje i podržati privrednike”, rekao je Dodik na prijemu povodom Dana Republike za najuspješnije privrednike.

On smatra da od domaćih privrednika treba napraviti poslovnu elitu.

“Osnovni dijalog o privrednim pitanjima treba da vodimo sa domaćim privrednicima, a ne stranim investitorima”, naglasio je Dodik.

On je poručio da, bez najuspješnijih privrednika Republike Srpske i njihovih ulaganja, društvo ne bi moglo biti stabilno, ne bi moglo da se kreće i očekuje napredak.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je u ovoj godini u Srpskoj nastavljen trend ukupnog privrednog rasta, što govori da Srpska vodi dinamičan privredni život i da je sve veći broj preduzeća koja bilježe velike uspjehe.

On je naveo da u Republici Srpskoj ima 350 kompanija koje uplaćuju više od 300.000 KM poreza godišnje, a svake godine povećava se broj privrednih društava registrovanih u Srpskoj.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da je Srpska u godini na izmaku imala izvjestan, ali nedovoljan privredni rast, te da su privrednici opredijeljeni da daju doprinos da se obezbijede kvalitetniji uslovi privređivanja i dinamičniji rast privredne aktivnosti.

Đurić smatra da se moraju preduzimati mjere da se zaustavi odlazak radne snage iz Srpske i da budu stvoreni uslovi da se vrate oni koji su otišli.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac ocijenio je da je prethodna godina za poljoprivrednike bila teška zbog mraza i suše, ali i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je bio dodatni teret.

On je rekao da je tome pomoglo i resorno ministarstvo, jer su isplaćene premije za deveti mjesec, a sutra bi trebalo da budu isplaćene i za deseti.

Usorac smatra da je 60 miliona KM, koliko je predviđeno za podsticaje, malo, ali da mogu dati efekte ako se domaćinski rasporede.

Predsjednik Dodik organizovao je ranije prijem za sportiste, studenate, nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnika izdavača iz Republike Srpske, te delegaciju Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

Najuspješniji srpski džudista Nemanja Majdov rekao je da je 2017. najbolja godina u njegovoj karijeri i najsrećnija u životu jer je postao prvi svjetski prvak iz Republike Srpske u bilo kom olimpijskom sportu.

On je poručio da će se potruditi da ponovi ovaj istorijski uspjeh.

Učenik osmog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” u Modriči Neda Simić, pobjednik u pisanju on-lajn eseja na engleskom jeziku u konkurenciji 15.000 učenika iz 155 zemalja, kaže da je pobjedom na ovom takmičenju osvojila put u Јapan u novembru, gdje je izlagala svoj esej i ponuđena joj je stipendija u jednoj školi.

Dodik sa predstavnicima medija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska ne odustaje od obilježavanja 9. januara – Dana Republike, bez obzira na kvazi pokušaje, političko podmetanje i licemjerje koje je došlo iz Sarajeva putem Ustavnog suda BiH.

“Srpska je time još više motivisana da Dan Republike obilježi na pravi način”, naglasio je Dodik na prijemu za predstavnike medija, povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.

Predsjednik Dodik rekao je da je svim gradonačelnicima i načelnicima opština uputio zahtjev da se u okviru lokalne skupštine donese odluka da jedna ulica u svakom mjestu nosi naziv 9. januar.

“Mislim da je to važno i to je dio naše identifikacije, našeg identiteta. Republika Srpska je rođena tada i ne može biti nijedan drugi datum, bez obzira na neumoljivi cinizam i pokvarenost međunarodnih sudija koji su učestvovali u tome i pritisaka koji su došli sa te strane”, istakao je Dodik.

Dodik je predstavnicima medija odao priznanje za rad na obavještavanju javnosti o svim događajima u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike rekao je da je Srpska, kroz obezbjeđivanje potpuno neutralnih uslova za rad javnih medija, sebe gradi na najbolji mogući način.

“Poznato mi je da su mediji teška i stresna oblast za rad, ali mislim da nije bilo nijednog događaja u Republici Srpskoj da nije bilo medijskog obavještavanja”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je svim novinarima i predstavnicima medija poželio uspješne novogodišnje i božićne praznike, i Dan Republike Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS

Prijem kod predsjednika Dodika
Foto: RTRS