Ubistva i napadi koji su tokom posljednje dvije godine preplavili crnogorsko primorje, i dalje su “misterija” za našu policiju.

Tako još uvijek nije poznato ko je naručilac i izvršilac nekih ubistava i napada koji su se dogodili u Herceg Novom, Budvi, Kotoru, pa čak i u spuškom ZIKS-u, posljednje dvije godine.

Povodom nekih od njih naša redakcija se obratili putem mejla Upravi policije 13. decembra, kako bi provjerili ima li novih saznanja, ali nam do sada ništa nije odgovoreno.

Za neke od njih istražitelji smatraju da su dio sukoba kriminalnih klanova.

Pištolji i bombe bili su glavno oružje za izvođenje tih napada. Do obračuna je dolazilo i danju i noću, pa čak i pred očevidcima, od kojih je bilo i žrtava. Surove likvidacije izvršene su i pred očima djece.

<<<Krađa kokaina zavadila mafiju: Zbog rata klanova platili i nedužni<<<

 “Zlo proljeće“ u Herceg Novom

Niko Roganović ubijen je 26. jula 2016. u sačekuši u Herceg Novom. Na njega su u mraku, u uskoj ulici, pucale tri nepoznate osobe. Ubijen je u vozilu nedaleko od kuće.

Mjesto ubistva Nika Roganovića

Njegov sin Duško Roganović teško je povrijeđen kada je 25. aprila 2016. aktivirana eksplozivna naprava koja je bila postavljena ispod njegovog automobila. On je odslužio kaznu zatvora od osam godina zbog ubistva vođe Delija Marka Vesnića 2009. godine u blizini Omladinskog parka u Igalu.

Automobil Duška Roganovića nakon eksplozije

Policija još uvjek nije riješila ova dva slučaja, pa je za sada nepoznato ko su izvršioci ovih krivičnih djela.

Policija se nije zvanično obraćala ni o napadu na Zorana Mrvaljevića, zvanog Mrva. On je 29. avgusta 2016. oko 22 sata u Meljinama, u blizini hotela “RR”, u Herceg Novom, ranjen iz vatrenog oružja.

Foto: Facebook/Zoran Mrvaljević

Nepoznata osoba na motoru je pucala Mrvaljeviću u nogu i pobjegla. On je bio meta napada i krajem 2015. kada su na njega pucala tri napadača u naselju Srbina, u istom gradu. Od ra­ni­je je po­znat po­li­ci­ji zbog trgo­vi­ne nar­ko­ti­ka.

Ubistvo Nedovića: Osuđeni zbog ukradenog automobila

U pucnjavi koja se  dogodila 08. septembra 2016. kod kafića koji posluje u okviru mehaničarske radnje i servisa “Auto-Zeta”, u ulici Vaka Đurovića u Podgorici, ubijen je Ivan Nedović (33) dok je teško ranjen Milić Minja Šaković (30).

Foto: Dejan Lopičić (Dnevne novine)

Tivćanin Dragan Stojković i Nikšićanin Vladimir Lemajić uhapšeni su zbog sumnje da su pomogli ubicama Podgoričanina Ivana Nedovića.

Njih je Osnovni sud u Nikšiću, nakon istrage povodom ovog događaja, osudio zbog prodaje ukradenog automobila za koji se ispostavilo da je koristio ubica koji je usmrtio Nedovića.

Još uvijek nije poznato ko je izvršilac ovog krivičnog djela.

Ubistvo u ZIKS-u: Ubica i dalje nepoznat

Dalibor Đurić ubijen je dok je šetao u dvorištu poluotvorenog odeljenja u spuškom ZIKS-u  22. septembra 2016.

Dejan Pavićević (Foto: Dnevne novine, arhiva)

Kotorani Dejan Pavićević i Miloš Trbo odgovaraju pred podgoričkim Višim sudom, jer ih tužilaštvo tereti da su pomagali u uništavanju dokaza povodom ovog zločina.

Oni su negirali krivicu. Ubica Đurića još nije poznat.

 

Budva: Neki pred sudom, neki u bjekstvu…

Budvanin Đorđe Boreta ubijen je 7. decembra 2016.u tom gradu, a tokom napada na njega slučajno je ubijen ljekar Dragan Zečević i ranjen Ivo Stanišić.

Za sada nije poznato ko je naručilac ovog ubistva, ali je optužnicom obuhvaćeno pet osoba koje su optužene za povezanost sa ovim krivičnim djelom. Troje od njih je u bjekstvu, i njima se sudi u odsustvu.

 

Uhapšeni su državljanin Bosne Miljan Bulatović i Vladimir Šmanj iz Niša.

Bulatović je prema navodima tužilaštva bio podrška Ratku Vušoviću i Vasiliju Rafailoviću, koji su na dan napada navodno pucali iz automatske puške sa motora.

Vušović i Rafailović se nalaze u bjekstvu, kao i Bjelopoljac Ivan Cicmil, čiji otisci su pronađeni na motoru koji su koristile ubice u ovom zločinu.

 

Tužilaštvo ih tereti za stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Ubijeni Boreta je brat od strica Saše Borete, koji izdržava tridesetogodišnju kaznu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Ko je ubio Šaranovića?

Nema novih informacija ni o ubistvu biznismen iz Danilovgrada Slobodan Šaranović (79). On je ubijen 11. marta 2017., oko 22 sata, ispred svoje kuće u Budvi u naselju Dubovica. Na njega je pucano iz automobila u pokretu iz dva različita oružja.

Slobodan Šaranović

Šaranović je sumnjičen da je navodno organizovao ubistvo Nikole Bojovića, da bi se osvetio njegovom mlađem bratu, Luki Bojoviću koji je označen kao vođa zemunskog klana.

Viši sud u Podgorici mu je u decembru prošle godine ukinuo pritvor, a on je od početka negirao krivicu.

Bar: Nerasvijetljena ubistva od prošle godine 

Nepoznata osoba ispalila je deset metaka u Ivana Labana, 31. oktobra 2015., koji se nalazio u kolima. Prema riječima očevidaca, napadač je do mjesta ubistva došao na motoru.

270842_105375429604824_201863853_n.jpg
Ivan Laban (Foto: Facebook)

Sa Labanom je navodno u kolima bila djevojka koja nije povrijeđena. Laban je preminuo u bolnici. Ubistvo se desilo iza dvorane Topolica nakon završetka košarkaške utakmice Mornar-Crvena Zvezda.

Žrtva sačekuša u Baru je i Željko Vukoslavčević. On je ubijen u kasnim noćnim satima ispred zgrade u kojoj je živio, u samom centru Bara. U njega je nepoznata osoba ispalila više hitaca. Vukoslavčević je u policiji evidentiran kao bezbjednosno interesantna osoba.

Ni o ova dva slučaja za sada policija se nije zvanično obraćala sa novim informacijama.

U bjekstvu i ubice Mitrovića i Lenca

Nikola Jovanović iz Zaječara, osumnjičen je da ispalivši više hitaca 18. jula 2016. ubio Baranina Igora Mitrovića, u naselju Šušanj, na magistralnom putu Bar-Sutomore

Mjesto gdje je ubijen Mitrović;
Nikola Jovanović, osumnjičen za ubistvo Mitrovića.

On je pucao u Mitrovića dok je sjedio za volanom svog automobila, u trenutku dok je njegova supruga bacala smeće. U automobilu su se nalazila i njegova dva maloljetna djeteta.

 

Osumnjičeni je višestruki povratnik izvršenju krivičnih djela sa oružjem, otmica, prevara. Pravosnažnim presudama u Srbiji on je osuđen na 13 i po godina do 1997, 1998 godine. Nakon toga za krivično djelo otmica osuđen je na osam godina, 2015. je izašao iz zatvora.

Mitrović je kratko bio pomorac. Prije 15 godina bio je meta sačekuše, tada je pobjegao napadaču utrčavši u lift zgrade u kojoj je živio, u centru Bara.

Nikola Mršić je prema navodima istrage osumnjičen da je 16. septembra 2016. ubio Kotoranina Gorana Lenca, bivšeg crnogorskog fudbalera. I on se nalazi u bjekstvu.

Goran Lenac

 

Lenc je ubijen na stadionu Fudbalskog kluba Bokelj. Napadač je sa tribina posmatrao Lenca koji je sa drugom trenirao. Kada je vidio da je Kotoranin ostao sam, sišao je sa tribine, počeo da trči, simulirajući da i on trenira. Prišao je Lencu dok je radio sklekove, i pucao mu u glavu.

 

Policija akcijama “udarila” na kriminal

Crnogorska policija je u borbi protiv kriminala, i u cilju suzbijanja krivičnih djela, u poslednja dva mjeseca sprovela niz akcija. U njima je izvršen pretres i kontrola, širom Crne Gore, bezbjednosno interesantnih osoba i prostorija koje koriste.

Oduzet je veći broj oružja, municije, narkotika, novčanica, dokumentacije, automobila, telefona, sim kartica… Neke osobe su u njima uhapšene i dalje procesuirane.

CDM.me