Poslanici, delegati i aktuelni ministri, koji ne budu obnovili mandat nakon oktobarskih izbora, građane Republike Srpske mogli bi da koštaju i do milion maraka.

Iako opoziciona borba za ukidanje „belog hleba“ u RS traje više od dve godine, kako stvari sada stoje, ni ove izborne ne treba očekivati da političarima budu ukinute brojne privilegije.

Zakoni na snazi definišu da funkcioneri imaju pravo na platu šest meseci nakon što im istekne mandat, a ne pronađu novo zaposlenje. Većina se i ne trudi da obezbedi novo radno mesto, jer može da šest meseci odmara i prima oko 3.000 KM mesečno.

Pre dve godine poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo pokrenuo je inicijativu da se izmene dva ključna zakona kako bi se ukinuo „beli hleb“’. Iako je dobio usmenu podršku javnosti i kolega poslanika, skupštinska većina je odbila da ukine privilegije funkcionerima.

– Neću odustati, već ću ponovo predložiti da se u program rada NS RS za 2018. godinu uvrste izmene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o pravima funkcionera na lokalnom nivou. Oni su ključni zakoni u kojima treba da se brišu članovi koji definišu naknadu nakon mandata. Prošle godine Vlada je obećala da će predložiti izmenu seta zakona kako bi se „beli hleb“ ukinuo, ali to nije uradila. Zato ću, ako odbiju moj predlog, podneti nove nacrte i nakon toga predloge zakona, kako bi stupili na snagu do kraja oktobra – kaže Šukalo.

Tvrdi da bi nakon izbora 2016. godine, da su usvojeni predloženi zakoni u NS RS, u lokalnim budžetima bilo ušteđeno nekoliko miliona maraka. Ističe da je dve trećine lokalnih funkcionera iskoristilo pravo na „beli hleb“, dok će nakon izbora 2018. godine budžet RS verovatno biti „olakšan“ za nekoliko stotina hiljada maraka.

Podsećamo, pravo na „beli hleb“ imaju i funkcioneri koji u toku mandata budu smenjeni sa funkcija. Najbolji primer pokazuje isplata iz budžeta grada Banjaluke, i to oko 30.000 KM, na račun Budimira Balabana, nakon što je smenjen sa mesta predsednika gradskog parlamenta.

Istovremeno, u opštini Bileća nisu želeli da ispoštuju zakon prema bivšem predsedniku SO Srđanu Roganu, pa je slučaj završio na sudu.

– Protiv sam dodele te šestomesečne naknade, ali sam iz političkih razloga podneo zahtev da mi se isplati nakon što su me smenili sa mesta predsednika SO. Sud je naložio opštini da ispravi rešenje i da se odobri isplata naknada u visini šest plata koju sam imao kao predsednik SO. Taj novac ću donirati organizacijama, ali ću tako dokazati da se u Bileći ne može raditi mimo zakona – poručuje Rogan.S druge strane, iz kluba SNSD u NS RS poručuju da intezivno sa predstavnicima Vlade RS razgovaraju o izmenama zakona koji definišu pravo na „beli hleb“.

Kako saznajemo, u toku su i pripreme izmena određenih zakona te bi vladajuća većina trebalo da podrži ukidanje privilegija, ali ne na način kao što su to opozicionari predlagali. Međutim, niko ne može da kaže da će pred poslanicima biti izmene zakona koji sada definišu pravo na „beli hleb“.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS ranije su tvrdili da je potrebno izmeniti zakone o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u RS, o republičkoj upravi, o državnim službenicima, te delom zakona o Vladi RS i o radu. Pored njih, tu su i izmene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera u jedinicama lokalne samouprave RS, koje predlaže i Šukalo.

Isplaćeno oko 800.000 maraka

Na kraju mandata 2014. godine „beli hleb” je iskoristilo 28 poslanika, 19 delegata u Veću naroda RS i 6 ministara Vlade RS, što je građane RS koštalo 790.000 KM.

U ovom aktuelnom mandatu, zahtev za „beli hleb“ nakon mandata mogu da podnesu profesionalni poslanici, i to oni koji nemaju obezbeđen posao od njih 52, kao i 13 aktuelnih delegata u Veću naroda RS.

 

EuroBlic