Republika Srpska već tri godine uspješno funkcioniše i izmiruje svoje obaveze i sa pozitivnom energijom zakoračili smo u 2018. godinu – izjavila je premijerka Željka Cvijanović u intervju za naš politički magazin Pečat. Poručila je da se i kroz budžet jasno vidi pozicija socijalne orjentacije prema kojoj se Vlada usmjerila.

U budžetu je jasno vidljivo da Vlada Srpske posebnu pažnju posvećuje onim najosjetljivijim kategorijama. Zato je u ovoj godini predviđeno da se poveća osnovica za boračke kategorije od 3,1 odsto na mjesečnom, odnosno 8,8 odsto na godišnjem nivou. Osnovica za invalide i civile biće veća za 2 odsto a sa istim povećanjem od aprila će moći da se pohvale i penzioneri.

“Moram da kažem da ono na šta sam posebno ponosna je činjenica da smo uveli naknadu za nezaposlene porodilje od 405 KM”, istakla je Cvijanović.

Ne iznenađuje činjenica što su se napadi na Srspku i njene institucije u zadnjih nekoliko mjeseci intezivirali, imajući u vidu da smo zakoračili u izbornu godinu, poručila je premijerka u intervju. Tvrdi da su blokada nekoliko stotina miliona maraka u Sarajevu, koje su trebalo da stignu u Srpsku, od strane predstavnika Saveza za promjene, bile samo početak a kasnije se prešlo i na obračunavanje sa predsjednikom Srpske i građanima, plasirajući neistine o kojekakvim paravojnim formacijama.

“Pa možete li zamisliti da Mladen Ivanić izađe i za sarajevske medije kaže da je parada bila smiješna”, izjavila je premijerka Srpske.

Srpska ima policiju i sva pažnja institucija usmjerena je ka jačanju MUP-a, što se jasno moglo vidjeti i 9. januara. Govoreći o Evropskom putu BiH, premijerka je poručila da Srpska ostaje opredjeljena za Evropu i svoje obaveze na tom planu redovno će ispunjavati.

“Moram da kažem da je Vlada Republike Srpske jako opredjeljena da se ide naprijed ka Evropi”, dodala je Cvijanović.

Evropa, kaže Cvijanovićeva, iz dana u dan sve više uviđa da Srpska nije remetilački faktor u BiH, već da je to OHR i političko Sarajevo, kojima ne odgovara mirna i stabilna politička situacija. Oni samo traže način kako Srpsku da okrive za nešto, kako bi mogli da prizivaju kojekakve intervencije međunarodne zajednice i tako opravdaju svoje postojanje, poručila je premijerka.

RTRS