Sud BiH vratio je optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podnijelo protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Tomislava Kovača zbog navodnog genocida u Srebrenici. To pokazuje da je ona napisana na brzinu i da ne zadovoljava ni one najosnovnije postulate, iako su za to imali punih 11 godina, poručio je Kovač u izjavi za RTRS.

Onog trenutka kada je optužnica podignuta, počela je nevjerovatna medijska haranga protiv mene, kaže Kovač. Tvrdi – sarajevski mediji predvođeni Draganom Mektićem i kadrovima SDS-a presudili su mu i prije nego što je optužnica stigla na adresu Suda BiH.

“Mektić saziva posebnu konferenciju novogodišnju ispred svog ministarstva i gdje pored toga što pokušava da kriminalizuje, pokušao je da me predstavi da sam na neki način čovjek koji je čak radio protiv Republike Srpske i da sam tukao Srbe”, rekao je Kovač.

Kovač tvrdi da je tužilac Ibro Bulić, izmanipulisao pravosuđe Srbije tako što je suprotno zakonima BiH i Srbije, ispitivao svjedoke u ambasadi BiH, i na kraju cijeli slučaj pokušao da preda na potpis drugom tužiocu. Da je sve rađeno na brzinu, kaže Kovač, pokazuje i odluka Suda da optužnicu vrati u Tužilaštvo.

“U isto vrijeme je on prisutan i šalje nama spisak, iako nema više prava na to jer je vraćena optužnica, o neka 24 svjedoka i u međuvremenu vrše presiju njegovi saradnici prema nekim nedužnim i nebitnim ljudima kako bi obezbjedili tobože zaštitu svjedoka protiv Tome Kovača”, istakao je on.

Optužnica tereti Kovača da je kao komandant Štaba policijskih snaga, zamjenik ministra i ministar unutrašnjih poslova Srpske, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su navodno učestvovale u ratnim zločinima. Navodi se i da su policijske jedinice pod Kovačevom kontrolom učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju, transportu i ubistvima na više lokacija.

RTRS