Najuspješnijim prosvjetnim radnicima grada Prijedora u školskoj 2016/17. godini dodijeljene su “Svetosavske povelje” na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji koja je večeras održana u prijedorskom Pozorištu.Najviša priznanja za rezultate postignute u razrednoj i predmetnoj nastavi i srednjem obrazovanju ove godine dobili su Branka Gajić iz Osnovne škole /OŠ/ “Branko Ćopić”, Srđan Dejanović iz OŠ “Petar Kočić”, Veljko Janjetović iz Gimnazije “Sveti Sava”, te vaspitačica Dječijeg vrtića “Radost” Rada Kosić.

“Ovo mi je ogromno priznanje za 38 godina koliko radim u vrtiću sa djecom, jer sam doživjela da me moje radne kolege jednoglasno predlože za ovako visoko priznanje”, rekla je Kosićeva.

“Svetosavske povelje” i novčane nagrade dobitnicima je uručio gradonačelnik Milenko Đaković koji je čestitajući krsnu slavu svima koji slave Savindan prosvjetnim radnicima poručio da djecu odgajaju u najboljem, mogućem duhu – duhu svetosavlja.

“Ovo je prilika da se još jednom prisjetimo Svetog Save, našeg velikog prosvetitelja i preporoditelja i našim prosvjetnim radnicima i đacima želim da budu duhovni, da budu umni, da vrijedno rade i da dostignu nivo na koji bi Sveti Sava bio ponosan, kao što smo mi ponosni na njega”, rekao je novinarima Đaković.

Prigodnu besjedu o liku i djelu velikog srpskog prosvetitelja održao je profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Ranko Popović, koji je istakao da je Svetosavska akademija prilika da se još jednom prisjetimo smisla ove velike svetkovine.

On je u svoj besjedi govorio o najobimnijem djelu Svetog Save pod nazivom “Zakonopravilo” – djelo koje preko stotinu godina među Srbma nije izdavano i nije čitano.

“Prepuštam savjesti slušalaca da se i oni malo podsjete šta bi značilo ostati na svetosavskom putu i šta suštinski znači biti svetosavac, a znači prije svega biti upoznat sa djelom tog velikog svetitelja i prosvetitelja koga, nažalost, pomalo zaturamo u zaborav”, rekao je Popović.

On je dodao da je smisao ovakvih svetkovina da se preispitamo kako to danas svetitelj i prvi prosvetitelj dolazi među nas i da li smo ga uopšte dostojni.

U umjetničkom dijelu programa izveden je muzičko-scenski recital “Jesi li se umorio sveče”, sačinjen od pjesama Slobodana Pavićevića, Milice Bakrač, Brane Crnčevića, LJubice Miletić, Milana Kosovića, Alekse Šantića, Desanke Maksimović, vladike Nikolaja Velimirovića i Raše Perića.

U programu su učestvovali Hor “Vila” Prijedor i Srbski pravoslavni pojci, te glumci Biljana Đurović i Aleksandar Lazić.

Svetosavske svečanosti nastavljaju se sutra svetosavskim balom, koji će biti održan u hotelu “Prijedor” u organizaciji Kola srpskih sestara.

Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, s prekidima, datira od 1891. godine.