Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH saopštila je danas da je 16. januara primila žalbu predstavnika roditelja djece koja pohađaju osnovne škole Liplje, Snagovo, Divič, Kamenica, Kula Grad i Križevići u kojoj se navodi da “povratnička djeca u Zvorniku ne mogu izučavati bosanski jezik, odnosno da im se osporava pravo na naziv jezika”.

Iz Institucije ombudsmana podsjećaju da su u aprilu prošle godine objavili specijalni izvještaj o upotrebi službenog jezika i pisma u BiH u kojem se konstatuje da su organi vlasti u Brčko distriktu, Srpskoj, kantonima Federacije BiH, u skladu sa Ustavom, obavezni da primjenjuju i poštuju načela i norme utvrđene Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju i osiguraju obrazovanje pod jednakim uslovima za sve učenike.

Ombudsmani su u specijalnom izvještaju dali preporuke entitetskim, kantonalnim i brčanskoj Vladi, kao i resornim ministarstvima da bez odlaganja preduzmu sve neophodne mjere kako bi u svim osnovnim školama u BiH bio osiguran ravnopravan tretman učenika kada je riječ o izvođenju nastave na službenim jezicima konstitutivnih naroda.

Iz ove institucije ističu da su, takođe, date preporuke entitetskim, kantonalnim i brčanskoj Vladi, kao i resornim ministarstvima da bez odlaganja preduzmu sve neophodne mjere kako bi učenici u svim osnovnim školama u BiH izučavali pisma koja su u službenoj upotrebi u BiH – latinicu i ćirilicu.

Izvor: SRNA/RTRS