Iako su upozorenja na opasnost od radikalnog islamizma i terorzima sve brojnija i češća, mnoge nadležne bh. instiucije, ali i muslimanski vjerski lideri, i dalje ih ignorišu.

Najdalje je otišao poglavar islamske zajednice u BiH, reis Husein Kavazović, koji je to nazvao propagandom protiv Bošnjaka, izjednačivši islamske ekstremiste sa pripadnicima ostalih regularnih vojnih formacijama iz proteklog rata.

Navode političara iz regiona o postojanju velikog broja potencijalnih islamskih terorista, reis Kavazović naziva zlonamjernom propagandom, zbog koje, kaže, trpe bosanski muslimani.

Radikalizam, dodaje Kavazović, postoji na svim stranama i nije samo vjerski motivisan, nego se različito manifestuje: “Rekli smo jasno da su radikali i ekstremisti, u čije god ime nastupali, opasnost za sve nas i da nema naših i njihovih ekstremista, nego da sve ekstremiste, bili oni vjerski fanatici, nacionalisti čije su ideologije dovele do agresije, udruženih zločinačkih poduhvata i genocida na ovim prostorima ili drugi oblici povampirenog neofašizma nemaju mjesta u svijetu, koji zajedno pokušavamo izgraditi za našu djecu na ovim prostorima. Najveći problem i predstavljaju politike i političari koji nemaju časne namjere prema Bošnjacima, muslimanima. Takva propaganda je rezultirala genocidom i udruženim zločinačkim poduhvatom.”

Poređenjem radikalnih islamista i terorista sa regularnim vojnim formacijama, pokušava se umanjiti odgovornost onih koji siju strah u BiH, koji su izvodili terorističke napade i odlazili na strana ratišta, smatra Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

– Ona poređenja koja je reis Kavazović pravio su besmislena, nepotrebna, ona nanose štetu, ona su u stvari podrška onim terorističkim strukturama koje ovdje žive jednu vrstu teokratske iluzije, po nekim tzv. paralelnim džematima, kaže Galijašević.

Galijašević dodaje da su najveći regrutni centri za teroriste u BiH upravo paradžemati, dodavši da bi bezbjednosne strukture u BiH trebalo da obrate više pažnje na taj problem.

Iako reis Kavazović tvrdi da se broj paradžemata smanjuje i da su mnogi vraćeni pod okrilje zvaničnih vjerskih institucija, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, raspolaže drugačijim podacima.

– Prije nekih godinu dana baratali smo cifrom od 64 paradžemata, sada ih je više od 100. To znači da se problem radikalnog vehabizma pogoršava, ističe Lukač.

Ovog problema svjesni su i u evropskim zemljama, iz kojih redovno stižu upozorenja na veliki broj Bošnjaka koji odlaze na sirijska ratišta i priključuju se ISIL-u, kao i na činjenicu da postoji dio muslimanskih vjernika koji praktikuju vehabizam.

Međutim, bh. bezbjednosne agencije i vjerska zajednica malo rade na borbi protiv terorizma, zaključuju eksperti iz ove oblasti.

RTRS