U Beogradu je obilježeno 40 godina postojanja jedne od vodećih srpskih zdravstvenih ustanova – Instututa za kardivaskularne bolesti Dedinje.

Predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovali su i svečanoj akademiji povodom 40 godina postojanja jedne od vodećih zdravstvenih institucija – Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Ovaj Institut je u kliničku praksu uveo veliki broj novih procedura, među kojima je i nedavna ugradnja totalnog vještačkog srca, prva u regionu. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske godišnje na liječenje u Institut uputi oko 450 pacijenata.

Tokom proteklih 40 godina, Institut Dedinje u kliničku praksu uveo je brojne savremene procedure, a najnovija je ugradnja totalnog vještačkog srca. Budućnost je u proširenju kapaciteta i izgradnja Dedinja 2.

– Mi jako i žarko želimo da ovaj današnji veliki dan, ovaj svečani čin, ova energije koja iz njega izvire, ishoduje i isksristališe datum izgradnje Dedinja 2, sa željom da to bude već na proljeće ove godine – rekao je u pozdravnom govoru Milovan Bojić, direktor Instituta Dedinje.

Predsjednik Srbije naveo je da vjeruje da će Srbija imati dovoljno mogućnosti da ulaže u zdravstvo, da pomaže svojoj djeci, kao i starima i bolesnima.

Saradnja Instituta sa zdravstvenim ustanovama Republike Srpske odvija se u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik čestitao je Institutu 40 godina rada, navodeći da je ovo veliki jubilej Instituta koji je proslavio Srbiju, ne samo u regionu, nego u čitavom svijetu. Izrazio je uvjerenje da će se ostvariti svi poslovni i zdravstveni planovi koje imaju menadžment i uprava Instituta.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je da svaka zemlja i region mogu da budu ponosni kada u svom susjedstvu, a pogotovo u svojoj državi, imaju jedan takav institut. Podsjetio je da je ovaj institut pružao zdravstvene usluge i brigu građanima Srpske, pogotovo u teškim vremenima, a poslije potpisivanja Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama sigurno služi na ponos i građana Republike Srpske, ali prije svega države Srbije.

Institut Dedinje je i nastavna baza zdravstvenih ustanova Srpske. Mnogi pacijenti iz Srpske liječe se na Dedinju gdje imaju vrhunsku uslugu i njegu.

Ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić naglasio je da se na Dedinju njeguje bratski odnos prema  pacijentima iz Srpske, na čemu se iskreno zahvalio. Ovom prilikom izrazio je uvjerenje da će i u Srpskoj biti u skorije vrijeme završena izgradnja kardiohirurgije i da će biti nastavljena puna podrška u edukaciji kadra.

U Institutu očekuju da ova zdravstvena ustanova bude preimenovana u nacionalni institut za srce i krvne sudove, što ova ustanova, najveća na Balkanu, po broju intervencija i stučnom i naučnom potencijalu već i jeste.

Svečanost je počela intoniranje himne Srbije “Bože pravde”, a potom je prikazan dokumentarni film o istorijatu i radu Instituta Dedinje.

Svečanosti u hotelu “Hajat” prisustvovali su i patrijarh srpski Irinej, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednici parlamenta Srbije i Srpske Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, te ministri u vladama Srbije i Srpske, predstavnici akademske zajednice, diplomatskog kora, vjerskih zajednica i druge javne ličnosti.

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje je jedna od vodećih zdravstvenih ustanova u Srbiji i na Balkanu koja pruža zdravstvene usluge iz domena kardiologije, kardiohirurgije, vaskularne hirurgije, transplantacije i drugo.

Više od 40 godina ljekari i medicinski tehničari/sestre su posvećeni prevenciji, dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.

RTRS