Opstanak dve najveće političke koalicije u Republici Srpskoj direktno zavisi od rezultata predstojećih opštih izbora.

Budućnost opozicionog Saveza za promene, ali i vladajućeg političkog bloka u RS koji čine SNSD, DNS i SP, prema mišljenju brojnih analitičara, kao nikad do sada uslovljena je izbornom pobedom.

Sagovornici “EuroBlica” ističu da se s velikom sigurnošću može predvideti da posle oktobra ove godine jedna od dve velike koalicije u Srpskoj neće postojati, te da je, prema njihovim rečima, realno očekivati da na jesen dođe do velikih prekompozicija na domaćoj političkoj sceni.

– Do izbora će obe koalicije sigurno zadržati svoje jedinstvo, iako je već sada primetno da postoje određena neslaganja u dva najveća politička saveza. Posle izbora će najverovatnije doći do dramatičnih promena, a koji će direktno biti uslovljeni izbornim rezultatima – kaže za „EuroBlic“ politički analitičar Velizar Antić.

Uzastopni neuspesi

Objašnjava da bi u slučaju da opozicione političke partije, okupljene oko Saveza za promene, na predstojećim izborima dožive poraz bilo gotovo nemoguće zamisliti dalji opstanak te koalicije u dosadašnjem obliku.

– U slučaju da Savez za promene izgubi izbore postalo bi jasno da opozicija treba nešto ozbiljno da menja. Uzastopni neuspesi u već nekoliko izbornih ciklusa, što onih opštih što lokalnih, verovatno bi uzrokovali raspad Saveza za promene. U tom slučaju najzanimljivija bi bila buduća pozicija PDP, kao druge najsnažnije stranke u opozicionoj koaliciji – ističe Antić.

Savez za promene

Na drugoj strani, prema njegovim rečima, pandan PDP mogao bi u vladajućoj koaliciji da predstavlja DNS, kao partija o čijem se prelasku u suprotni tabor već dugo spekuliše u javnosti.

– DNS će sigurno biti deo vladajuće koalicije do završetka opštih izbora. Međutim, u slučaju da Savez za promene pobedi na izborima ne bih se kladio u to da će stranka Marka Pavića ostati u koaliciji s SNSD – kaže Antić.

Napeta politička godina

Da od izbornog (ne)uspeha zavisi budućnost trenutno dve najveće političke koalicije u Srpskoj smatra i politički analitičar Radomir Nešković.

Iako je, kako kaže, još prerano govoriti o tome „ko će s kim“ posle oktobarskih izbora, Nešković ocenjuje da od rezultata predstojećeg odmeravanja snaga dva politička bloka umnogome zavisi buduća slika političkih odnosa u Srpskoj.

– Stvaranje postizbornih koalicija pre svega zavisi od dva faktora. Prvi je ideološki i programski, i on podrazumeva političko približavanje partija koje imaju dodirne tačke po tim osnovama. Drugi faktor je onaj prosti matematički, odnosno pravljenje vlasti s onima koji su u stanju da obezbede potrebnu većinu u Narodnoj skupštini RS. Koji će faktor prevladati posle ovogodišnjih izbora u ovom trenutku je teško proceniti. U svakom slučaju, očekuje nas izuzetno napeta politička godina u kojoj će se pojavljivati različite spekulacije i postizborne kombinacije – zaključuje Nešković.

Krsmanović: Neizvesna budućnost

Potpredsednik NDP Zdravko Krsmanović saglasan je s tim da ovogodišnje izborne gubitnike u političkom smislu čeka izuzetno neizvesna budućnost.

– Posle izbora su vrlo moguće i neke nove koalicije, dok su one koje budu pretrpele izborni poraz skoro sigurno osuđene na raspad. Ako SzP slučajno izgubi izbore, to će biti jasan signal da je potrebna temeljna reorganizacija opozicionog delovanja u RS. S druge strane, poraz vladajućih bi sigurno značio i kraj koalicije SNSD-DNS-SP – uveren je Krsmanović.

EuroBlic