U policijskoj akciji „Kafe“ pripadnici Uprave za organizovani i teški kirminalitet MUP Republike Srpske uhapsili su čuvara u Kazneno popravnom zavodu u Doboju Maria Jankovića (38) i još pet osoba zbog sumnje da su se bavili trgovinom drogom.

Prema nezvaničnim informacija, osim Jankovića uhapšeni su Denis Nedinić (46) iz Teslića, a koji je nastanjen u Banjaluci, kao i Josip Ćosić (54), Boris Čupić (26), Dario Pavlović (39) svi iz Teslića i Dario Todorović (30) iz Doboja.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS Danica Gnjatović pojasnila je, navodeći inicijale, da se uhapšeni sumnjiče da su delovali kao organizovana kriminalna grupa i da su počinili krivično delo nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga.

– U toku akcija policija je pretresla više objekata koje koriste osumnjičeni i tom prilikom oduzeto je oko 1,1 kilogram marihuane. Osim toga nađeno je i 237 grama spida, ekstazi i LSD 30 komada, potom 7,14 grama kokaina – istakla je Gnjatovićeva.

Osim droge, prema njenim rečima, nađene su i digitalne vage, drobilice za pakovanje droga i više komada municije različitog kalibra.

– Posle saslušanja i kriminalističke obrade, svi uhapšeni će biti predati u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Doboj – dodala je Gnjatovićeva.

Izvor „EuroBlica“ blizak istrazi pojasnio je da je ova akcija trajala duže vremena i da je tokom nje, policija prikupila dovoljno informacija sa kojima može dokazati krivicu osumnjičenih.

– Tokom istrage policija je određeni period pratila većinu osumnjičenih i prikupljala informacija o njihovim nelegalnim radnjama. Prema prikupljenim saznanjima jedan od organizatora grupe bio je Nedinić, koji se brinuo o većini poslova. Međutim, svi članovi su tačno znali šta je njihov posao – kaže naš sagovornik.

On je pojasnio da je posao čuvara Jankovića bio da prevozi drogu iz Doboja za Banjaluku.

– Janković je nekoliko puta prevezao drogu iz Banjaluke, a u to vreme bio je na bolovanju ili godišnjem odmoru u KPZ. Verovatno su mislili da ako njega zaustavi policija, da neće pregledati auto, jer se može izvući da je njihov kolega – pojasnio je izvor iz istrage i dodao da za sada nemaju informacije da li je možda Janković prodavao drogu i zatvorenicima u Doboju.

Osumnjičeni Mario Janković

Prema njegovim rečima većina uhapšenih je od ranije poznata policiji zbog sličnih krivičnih dela, ali do sada nikada nisu „padali“ zbog većih količina. Neki od sada uhapšenih, bili su privođeni u toku poslednjih meseci, ali je policija čekala da prikupi dovoljno dokaza kako bi im zadali završni udarac.

– Neki od uhapšenih su jedno vreme provodili i u inostranstvu, pa će inspektori pokušati prikupiti informacije da li su se i tamo možda bavili sličnim poslovima – ističe naš sagovonik.

On dodaje, da  su u većini slučajeva prodavali manje količine droge ovisnicima na ulici, retko kada da se radilo o većim prodajama.

– Istaga će u ovom slučaju biti nastavljena i policija će proveriti da li su možda imali još saradnika na području Republike Srpske – rekao je izvor iz vrha istage.

Suspenzija

Kako nezvanično saznajemo odmah posle hapšenja Mario Janković suspendovan je sa posla čuvara u Kazneno-popravnom zavodu u Doboju.

– Protiv njega će biti pokrenuti i disciplinski postupak i ako se dokaže krivica, on će dobit otkaz – pojasnio je sagovornik „EuroBlica“.

EuroBlic