Ne stišavaju se reakcije na pisanje portala Dnevnik.ba,o navodnoj vojnoj vježni na Manjači,na kojoj bi pripadnici oružanih snaga i NATOa,koristili municiju sa osiromašenim uranijumom. Predsjednik Milorad Dodik izjavio je da to nikada neće odobriti. Srpski general u OS BiH, Dragan Vuković, kategorički je demantovao pisanje portala da je i on prisutvovao tom sastanku,ali potvrđuje da ima naznaka da bi se na vježbi koristila avijacija.

Ne stišava se bura zbog mogućnosti da se američki vojni avioni, naoružani smrtonosnim uranijumom pojave na nebu iznad Banjaluke. Medijske navode, da je lično učestvovao u dogovoranju vježbe koja uključuju upotrebu municije sa osiromašenim uranijom, odlučno negira general Dragan Vuković.

“Bilo je određenih naznaka da bi se izvodile određene vježbe sa pripadnicima američke vojske gdje bi učestvovalo i vazduhoplovstvo. Ali, pod punom ljudskom, vojničkom i generalskom čašću, kao Srbin i građanin BiH ne bih prisustvovao takvim sastancima niti bio saglasan sa upotrebom osiromašenog uranijuma ili nekog drugog nedozvoljenog sredstva”, ističe penzionisani general Vuković.

Oglasio se i pukovnik Predrag Paninčić koji je, prema pisanju portala Dnevnik.ba, zbog neslaganja odstranjen sa sastanka na kome su dogovarani detalji vojne vježbe.

“Pričitao sam to sve u medijima, ali bez odobrenja stvarno ne smijem dati nikavu izjavu, ni pozitivnu ni negativnu, jer se mogu naći u nezgodnoj poziciji”, kaže Paninčić.

Iz Ministarstva odbrane BiH prvo su negirali da organizuju vojnu vježbu, da bi u nastavku demantija priznali da sa SAD razmatraju realizaciju vazdušno-kopnene vježbe tokom 2019. godine. Nije utvrđen scenario, broj vojnika, kao ni naoružanje koje bi bilo korišćeno. Izvjesno je jedino da će to biti prva vojna vježba u poslijeratnoj BiH u kojoj bi učestvovala avijacija, i to strana.

“U dosadašnjoj praksi i aktivnostima OS BiH nismo koristili avijaciju niti težu borobenu tehniku. To bi bila prva vježba gdje se koriste avioni”, naglasio je general Vuković.

Koliko aviona će učestvovati u vježbi, koji tip, kakvo im je naoružanje i, na kraju, ko bi kontrolisao šta nose ispod krila, pitanja su koja izazivaju sumnju i pozivaju na oprez zvaničnike Srpske prema ideji održavanja vojne vježbe na Manjači.

“Naše informacije govore da je održan sastanak u Ministarstvu odbrane BiH na kome je razmatrano da se vježbe održe na prostoru Srpske, da avioni polijeću sa banjalučkog aerodroma, a da su mete nedaleko od Banjaluke na Manjači. To je, naravno, neprihvatljivo pogotovo imajući u vidu da ti avioni imaju mogućnost da ispaljuju municiju sa osiromašenim uranijumom”, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH Dušanka Majkić se pita  – zašto se služe avionima kada OS BiH nemaju svoju opremljen nijedan avuio , imaju helikoptersku jedinicu anemaju avio. “Sve u svemu to nas tjera na oprez i da se zapitamo čije su to OS BiH i za koga rade”. kaže Majkićeva.

Ambasada SAD u BiH potvrdila je da su u toku dogovori između Nacionalne garde države Merilend i OS BiH o zajedničkoj vježbi 2019,  ali da te aktivnosti ne bi uključivale upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. Ipak priznaju, da bi u vježbi, ako do nje dođe, bili uključeni avioni A10, koji su poznati kao “ubice tenkova”.

RTRS