I danas reagovanja na pisanje portala Dnevnik.ba o navodnoj vojnoj vježbi vojnika NATO-a i Oružanih snaga na Manjači, u kojoj bi bio korišten osiromašeni uranijum.

Uprkos ranijim demantijima, vojni stručnjaci tvrde: avion A-10, koji bi bio korišten u vježbi naredne godine, nosi osiromašeni uranijum. Ovi medijski navodi uznemirili su mještane, koji žive uz vojni poligon.

Opasan i dokazano kancerogen – osiromašeni uranijum, sporedni proizvod obogaćivanja prirodnog urana za upotrebu u nuklearnim reaktorima, namIjenjen za vojnu vježbu na Manjači, jedna je od glavnih tema.

Danima mediji pišu o navodnoj vojnoj vježbi vojnika NATO-a i Oružanih snaga u kojoj bi avioni sa banjalučkog aerodroma letjeli ka poligonu Manjače noseći osiromašeni uranijum. Pominjanje njihovog kraja i osiromašenog uranijuma u istoj priči za mještane nije nimalo bezazleno

Tako misli i Velimir Milekić. Domaćinstvo ovog 85-godišnjaka jedno je od najbližih poligonu, udaljeno tek nekoliko stotina metara.

– Taj osiromašeni uranijum, svak pismen i pametan zna šta to znači. Ako se upotrebljavaju te takve stvari. Јa bih najviše volio da nema ni tih vježbi ovdje – kaže Milekić.

S druge strane puta, domaćinstvo Gajića. Osim oca, u njemu više niko i ne živi tvrdi Nenad. Sa vojnicima je , kaže, praktično odrastao. Za priču o osiromašenom uranijumu iz NATO aviona čuo je i zna, ističe, jedino ono što je u medijima objavljeno.

– SFOR je bio tu davno, e sad da li će ponovo vježbe te izvoditi ja nisam upoznat. Јa sam odrastao ovdje sa vojskom i ne smeta, ali smetaju mi oni, kad vidim SFOR, a naša vojska i kad sam bio dijete nije smetala, odrastao sam sa njima – ističe Nenag Gajić, zaseok Gajići, Manjača.

Ostvare li se navodi o vojnoj vježbi kaže, nekoliko hiljada mještana iz pet sela i 20 zaseLAKA spremno je izaći na poligon i protestovati.

– Tu mnogi mještani funkcionišu, glavni put je tu, djeca ovdje idu u školu, tako da mi svi znamo vrlo dobro šta znači osiromašeni uranijum po potomstvo u narednim godinama. Neka NATO nađe vojne poligone u svojim zemljama pa nek slobodno gađa – poručio je Gostimir Radfulović, član Savjeta Mjesne zajednice Kola, Manjača.

Iako su, nakon pisanja portala Dnevnik.ba o vojnoj vježbi NATO-a i Oružanih snaga na Manjači, srpski član Predsjedništva BiH, srpski generali u Oružanim snagama, ali i Ambasada SAD odbacili i demantovali navode o planiranoj upotrebi osiromašenog uranijuma ili borbene municije, vojne stručnjake uznemiruje pominjanje aviona A-10. Miroslav Lazanski u izjavi za Srnu kaže, ta vrsta aviona koristi radioaktivnu municiju i bombardovala je Avganistan, Irak, Libiju, Republiku Srpsku i Srbiju.

– Ti avioni vežbaju samo na jednom poligonu, a to je na Sardiniji, i to na izolovanom dijelu ostrva. Avioni koriste radioaktivnu municiju i ti isti avioni su gađali Hadžiće i zato u Bratuncu imate povećan broj radioaktivnog oboljenja – poručuje Miroslav Lazanski, vojnopolitički analitičar.

Pominjanje aviona A-10 u vojnoj vježbi sporno je i za penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Milana Torbicu, i za potpukovnika Radivoja Јevtića. Pozivaju Vladu Srpske da ne dozvoli održavnje vojne vježbe. Kažu, BiH u eventualnoj združenoj vježbi nema avijaciju da djeluje, a municiju koju bi koristili avioni NATO-a niko ne može kontrolisati.

RTRS