Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je sastanke, na marginama Prvog foruma dijaspore, sa predstavnicima dijaspore iz Francuske, Švedske i Danske, te predstavnicima političkih partija Srba iz Makedonije i Hrvatske.

Predsjednik Srpske je razgovarao sa predstavnicima dijaspore iz Francuske, predsjednikom Saveza Srba u Francuskoj Romeom Miloševićem, zamjenikom gradonačelnika Epone Ivicom Јovićem, univerzitetskim profesorom i geopolitičarem Aleksi Trudom, i osnivačem nevladine organizacije “Solidarnost za Kosovo” Arnom Gujonom.

Dodik je zahvalio sagovornicima za učešće u Prvom forumu dijaspore, ističući da cijeni njihov doprinos organizovanju Srba i čuvanju srpskog identiteta u Francuskoj.

Izražena je želja za što tješnjom saradnjom, na svim nivoima, između Republike Srpske i srpske dijaspore u Francuskoj.

Tokom sastanka predsjednika Srpske sa predstavnicima dijaspore iz Švedske i Danske, razgovarano je o daljem unapređenju saradnje institucija Republike Srpske i srpskih udruženja iz Švedske i Danske.

Dodik je upoznao sagovornike i sa aktuelnim pitanjima u Republici Srskoj, ističući da Srbi Republiku Srpsku doživljavaju kao odraz svoje slobode.

Dodik sa predstavnicima dijaspore iz Švedske i Danske (foto:predsjednikrs.net)

Dodik sa predstavnicima dijaspore iz Švedske i Danske (foto:predsjednikrs.net)

Delegaciju dijaspore iz Švedske i Danske činili su predstavnici Srpskog Saveza iz Švedske Tomislav Čolić i Srđan Mlađenović, Milan Vukašin iz Eparhije britansko-skandinavske, predstavnik nevladine organizacije “Biro Republike Srpske u Švedskoj”, i predstavnik srpske zajednice iz Danske Boro Stanković.

Predsjednik Srpske je razgovarao i sa predstavnicima političkih partija iz Makedonije i Hrvatske, Ivanom Stoiljkovićem iz Demokratske partije Srba u Makedoniji, Gordanom Јović-Stojkovski iz Nacionalnog savjeta Srba u Makedoniji, Srđanom Milakovićem i Boškom Gverom iz Demokratskog saveza Srba Hrvatske.

Dodik sa predstavnicima partija iz Makedonije i Hrvatske (foto:predsjednikrs.net)

Dodik sa predstavnicima partija iz Makedonije i Hrvatske (foto:predsjednikrs.net)

Dodik je istakao da su ovakvi susreti veoma značajani jer se može razgovarati o statusu srpske nacionalne zajednice u rasejanju, te artikulisati na jednom mjestu šta bi to bio zajednički interes, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

RTRS