DNS smatra da mu u okviru vladajuće koalicije pripada kandidatura za predsednika Republike Srpske, te da bi najbolje rešenje za tu poziciju bio Marko Pavić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

To u intervjuu za naš list tvrdi potpredsednik DNS i šef izbornog štaba te partije Dragomir Jovičić.

Navodeći da je koalicija DNS sa SNSD stabilna, Jovičić ističe da njegova stranka ne planira bilo kakve pregovore o mogućoj predizbornoj ili postizbornoj saradnji sa Savezom za promene.

– Sa svima treba razgovarati, ali što se tiče uređenja političke scene u narednom periodu nije bilo nikakvih razgovora između DNS i stranaka iz SzP – kaže Jovičić.

Uskoro bi trebalo da počnu pregovori DNS s koalicionim partnerima o kandidatima za najvažnije izborne funkcije. Da li DNS i dalje insistira na dobijanju jedne od kandidatura, odnosno pozicije predsednika RS?

Mi i dalje stojimo na tome da bi s obzirom na naš politički kapacitet, kao i odnose u koaliciji DNS trebalo da dobije jednu od kandidatura. Budući da je lider SNSD već rekao da će biti kandidat koalicije za člana Predsedništva BiH, to znači da ostaje mesto predsednika RS. Mi smatramo da bi u ovom trenutku to bilo dobro za koaliciju, ali i da DNS to mesto pripada.

Da li je Marko Pavić vaš siguran kandidat, kao što je to nedavno najavio zamenik predsednika DNS Nedeljko Čubrilović?

O tome se još nije razgovaralo. Međutim, analizirajući stanje u bližem i daljem okruženju, politički je ispravno da se za najjaču poziciju kandiduje predsednik stranke. Što se mene tiče, nema dileme da bi to trebalo da bude Pavić.

Da li je DNS spreman da prepusti SNSD obe kandidature u zamenu za poziciju premijera RS?

To još apsolutno nije na dnevnom redu. Da li će o tome biti priče kad se definiše ko će dati kandidata za predsednika RS – verovatno je da hoće. U ovom trenutku ni u stranci, a ni u koaliciji o tome nije bilo razgovora.

Kako komentarišete najavu da bi SNSD mogao da predloži Darka Mladića kao nestranačku ličnost za predsednika RS?

Mislim je da je to s Mladićem puštanje probnog balona. Neozbiljno je kandidovati nestranačku ličnost za predsednika RS, a imate toliku partijsku mašineriju. Za funkciju premijera nekako se i može razgovarati o nestranačkoj ličnosti, ako je reč o stručnjaku, dobrom ekonomisti. Funkcija predsednika RS je čista politička pozicija.

Postoje spekulacije o tome da SNSD razmišlja o koalicionoj alternativi DNS u Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića.

To je zaista na nivou spekulacija. Nismo čuli bilo šta zvanično o toj temi od naših koalicionih partnera. Ko god misli da stranka Nenada Stevandića može biti zamena za DNS nije realno sagledao stvari. DNS ima daleko veći politički kapacitet i tako nešto je nerealno. Nemamo vremena da se na taj način bavimo političkim protivnicima ili drugim političkim partijama. Realno je da DNS nakon ovih izbora bude druga po snazi politička partija u RS, tako da nema ni govora o bilo kakvim zamenama.

Da li će DNS razgovarati, ili možda već pregovara, s predstavnicima SzP o mogućoj saradnji?

U politici su razgovori mogući i potrebni. Međutim, nije bilo razgovora sa SzP, a pitanje je da li će imati potrebe da ih uopšte bude. Naša koalicija, koja je sada vladajuća, traje skoro 20 godina. Ona je stabilna, bez obzira na povremene turbulencije koje se događaju čak i unutar jedne partije, a kamoli koalicije.

Kakav je stav DNS o tvrdnjama potpredsednika NDP Zdravka Krsmanovića da je formiranje “trećeg bloka”, u kojem bi, pored NDP bili DNS i PDP, neminovnost na domaćoj političkoj sceni?

To je njegovo mišljenje. Imamo stabilnu političku scenu u RS u ovom izbornom periodu i nema potrebe za trećim političkim blokom. Teško je napraviti nešto novo na politikoj sceni u odnosu na dva postojeća bloka. Mislim da će tako i ostati.

Kao neko ko se profesionalno bavi pitanjima bezbednosti, mislite li da RS i BiH preti opasnost od radikalnog islama, paravojnih formacija i grupa poput Askera i Srbske časti?

Od svakog radikalizma postoji određena opasnost. Islamski radikalizam je opasnost za celi svet, pa tako i za BiH. Srbska čast nije paravojna formacija, već NVO koja čak nije ni registrovana u RS i BiH. To ne isključuje da se bezbednosno prate njihove aktivnosti. Što se tiče Askera, sigurno je da nije pozitivna poruka to da neko u zimskim uslovima pravi vojnu obuku za decu. Postavlja se pitanje šta im je krajnja namera.

EuroBlic