Ovo je čvrst dokaz da su spavanje i zdravlje mozga i te kako povezani

Čak i ako imate osam sati čvrstog sna, već oko 15 sati osećate nagli pad energije i jako vam se spava? To vam se redovno dešava čak i kada se naoružate grickalicama i kafom? Konstantna pospanost i jak umor su zpravo simptomi jedne podmukle boljke, zato bi trebalo da prekontrolišete svoje simptome.

Doktor Prašanti Vermuri, profesor radiologije na klinici Mejo je sproveo studiju na klinici u kojoj je ispitivao uticaj umora na Alchajmerovu bolest. U studiji je učestvovalo 3.000 osoba. Iz te grupe doktor Vermuri je odabrao 283 odrasle osobe, bez demencije. Sve osobe su bile starije od 70 godina i redovno su im rađeni skenovi amiloida u mozgu, a uz to su još odgovarali i na pitanja o svojim navikama spavanja.

Foto: Pixabay.com

Oko 22 procenta učesnika je prijavilo dnevnu pospanost, a kod njih je uočen povećan nivo amiloida. Ono što je zabrinjavajuće je da se protein uglavnom akumulira u delovima mozga osoba koje imaju Alchajmerovu bolest.

Studija nije odgonetnula da li višak amiloida izaziva problem pospanosti ili je obrnuto, ali je svakako dokaz da su spavanje i zdravlje mozga i te kako povezani.

(Telegraf.rs / wellandgood.com)