Seks ženama produžava život, i to je naučno dokazano!

Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da žene koje vode ljubav barem jednom nedeljno stare sporije od onih koje nemaju toliko aktivan seksualni život.

Sigurno se sada pitate u kakvom su odnosu seks i starost, odnosno mladost. Seks, čak i bez emotivne veze, odnose imaju duže telomere, “kapice” na hromozomima koji štite DNK.

U svakoj deobi stanice dolazi do skraćivanja telomera, a kraći telomeri znače veću vetovatnoću da će se DNK oštetiti. Duži telomeri znače dugovečnost.

Analiza krvi žena koje su učestvovale u istraživanju pokazala je da seksualna aktivnost na nedeljnoj bazi ženama produžuje telomere.

Studija je analizirala 129 žena i pokazala da one koje imaju redovne seksualne odnose, najmanje jednom nedeljno, imaju duže te “kapice”. Ovi rezultati održali su se čak i kada su naučnici uzeli u obzir druge faktore, poput stresa, kvaliteta veze… što pokazuje jasnu vezu između aktivnost seksualnog života i dužih telomera.

Duže “kapice” na hromozomima može da znači i duži život jer usporava proces starenja i smanjuje rizik od degenerativnih bolesti.

Pre nego što prionete na ovakvo podmlađivanje, treba istaći da je uzorak studije bio prilično mali i da treba uzeti u obzir još neke faktore. Na primer, studija nije pokazala da li seks na isti način utiče na žene koje nemaju decu, na one koje nisu u vezi već imaju neku kombinaciju.

Seks ljubav strast krevet orgazam ljubav zavođenje

Seks, Foto: Shutterstock

 

ALO