Jelena Vukoičić sa beogradskog Fakulteta političkih nauka smatra da u Republici Srpskoj sve više uzimaju maha agresivni pokušaji uticanja na izborne rezultate i pokušaji destabilizacije Srpske, te da je finansiranje prozapadnog nevladinog sektora u velikoj mjeri netransparentno.
Vukoičićeva je rekla da je javna tajna koje sve organizacije i javne ličnosti primaju donacije sa Zapada, te podsjetila da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da je američka vlada izdvojila šest miliona dolara u svrhu sprečavanja širenja takozvanog ruskog uticaja u BiH.

“Oni, dakle, uopšte ne kriju da daju novac. Sad, šta znači `sprečavanje ruskog uticaja` već je druga priča. Ono što se konkretno događa u Republici Srpskoj već neko vreme, ali sve više uzima maha kako se približavaju oktobarski izbori, jesu vrlo agresivni pokušaji uticanja na izborne rezultate i destabilizaciju Srpske”, rekla je Vukoičićeva za “Sputnjik”.

Prema njenim riječima, zapadni novac često dovodi do događaja kao što je bio ukrajinski “Majdan”.

“Taj novac se daje sa ciljem koji je uvek politički, i to nije samo marketing ili medijska promocija. Da je samo to, to bi bilo legitimno. Imate pravo da gurate svog kandidata, pa i da ga finansirate sa strane, mada država to može da kanališe ukoliko može da spreči dotok novca”, navela je Vukoičićeva.

Prema njenim riječima, ovdje je riječ o mnogo perfidnijim i opasnijim aktivnostima, o novcu koji dolazi u ruke nevladinih organizacija i medija, ali koji se i koristi da bi se režirala određena politička atmosfera, performansi i ulični protesti, da bi mediji koje Zapad finansira na određeni način izvještavali i da bi se stvarala histerija i vještački izazvana kriza u društvu.

Odgovarajući na pitanje ima li šta sporno u zahtjevu Srpske za transparentnošću donacija, Vukoičićeva napominje da je riječ o novcu namijenjenom za, kako kaže, realizaciju prljavih i nelegitimnih političkih ciljeva, što je, prema njenim riječima, teška optužba.

Prema njenim riječima, otprilike se zna ko prima novac, i čak kolike su sume, međutim, ono što nedostaje su konkretni dokazi.

Vukoičićeva smatra da je to i cilj, jer je riječ o ulaganju velikih suma novca za izazivanje nelegitimnih političkih promjena, te su stoga metode transfera takvog novca usavršene radi prikrivanja tragova.

“NJima ne smeta da se zna ko radi za njih, jer mora da se zna, budući da će taj neko javno istupati s ciljem zaštite njihovih interesa, ali bi im verovatno smetalo da se tačno zna koliko je NN lice dobilo para, na koji račun i u kojoj banci. To bi smetalo jer bi to bio konkretan dokaz, a oni vode računa da konkretne dokaze i tragove prikriju”, kaže Vukoičićeva.

Vlada Srpske je u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN navela da Sjedinjene Američke Države /SAD/, prema izvještajima američke vlade, već dugo nastoje da utiču na izbore u BiH tako što finansiraju medije, a ti napori sada su intenzivirani.

Zbog toga je Vlada Srpske zatražila da SAD objave koji se mediji finansiraju iz američkih fondova pomoći, jer, kako je navedeno u izvještaju Vlade, strano uplitanje u izbore u BiH podriva demokratiju.

Prema Dodikovim riječima, to govori da Amerika, predvođena ambasadorkom u BiH, ne odustaje od miješanja u unutrašnja pitanja BiH.