Proslava Dana pobjede nad fašizmom i polaganje vijenaca u čast poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata u brojnim gradovima FBiH biće održani tik uz ulice i škole koje su nazvane po fašističkim zločincima.

Dok u Sarajevu delegacije političara i preživjelih partizana pored “Vječne vatre” budu odavale formalnu počast onima koji su položili živote za pobjedu nad najvećim zlom u istoriji čovječanstva, djeca iz sarajevskog naselja Dobroševići spremaće se u školu koja je nazvana po Mustafi Busuladžiću, osuđenom ratnom zločincu i vatrenom poborniku ustaške NDH.

Foto: Stav

OŠ “Mustafa Busuladžić”

Dok antifašistička udruženja u Goraždu budu održavala skupove u znak sjećanja na 9. maj 1945, dan kada je Hitlerova Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju, u centru tog gradića i dalje će postojati škola nazvana po Huseinu Đozi, nacističkom SS kapetanu i glavnom imamu zloglasne “Handžar divizije”.

– Preostali živi borci NOR-a, kao i poštovaoci i sljedbednici antifašističke narodnooslobodilačke borbe s velikim ogorčenjem posmatraju i prate šta se sve danas dešava i na koji način se pokušava prekrojiti istorija. Fašistički okupatori i njihovi domaći pomagači u Drugom svjetskom ratu su poraženi, ali ta mračna ideologija očigledno i dalje živi među brojnim ljudima na ovim prostorima – kaže za Srpskainfo predsjednik SUBNOR Republike Srpske Blagoje Gajić.

Da fašistička ideologija nije poražena u FBiH ni 73 godine nakon završetka posljednjeg svjetskog rata potvrđuje i postojanje ulica u Mostaru i još nekim zapadnohercegovačkim mjestima koje nose imena notornih ustaških koljača.

Iako se Dan pobjede nad fašizmom kao neradni dan obilježava u Mostaru i cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ulice nazvane po ustaškim zlikovcima Miletu Budaku, Juri Francetiću, Mladenu Lorkoviću i Anti Vokiću i dalje nose iste nazive.

Član Svjetskog jevrejskog kongresa i izvršni potpredsjednik Jevrejske opštine Doboj Dario Atijas kaže da imenovanje ulica i javnih objekata po fašističkim i nacističkim zločincima predstavlja neviđen paradoks u zemlji koja se pokušava predstaviti kao sljedbenica antifašističkih tradicija.

Foto Srna

Dario Atijas

Kao pripadnik naroda koji je u Drugom svjetskom ratu najteže stradao upravo od ideologije koja sada neskriveno oživljava u FBiH, Atijas ističe da je buđenje fašizma i nacizma evidentno i u pojedinim susjednim državama, pa čak i u nekim zemljama EU.

– To su stvari kojih smo kao jevrejska zajednica savršeno svjesni. Svjedoci smo šta se dešava u susjednoj Hrvatskoj, gdje je došlo do svojevrsne rehabilitacije ustaštva i pokušaja osporavanja zločina koji su počinjeni u Jasenovcu, kao i korištenja ustaškog pozdrava. To što se događa u Hrvatskoj preliva se u BiH, odnosno prije svega na Hrvate koji ovdje žive. Isto tako, nedopustivo je da se škole u FBiH nazivaju po saradnicima nacista i oficirima SS. Vlasti u Republici Srpskoj imaju više osjećaja po tom pitanju – zaključuje Atijas.

Kontroverze s Dražom

Imenovanje pojedinih ulica i trgova u Republici Srpskoj po komandantu četničkog Ravnogorskog pokreta Draži Mihailoviću već godinama izaziva brojne kontroverze i osude organizacija i udruženja, posebno iz FBiH, koje baštine antifašističke tradicije.

Zagovornici zadržavanja Mihailovićevog imena u nazivima tih javnih prostora kao kontraargumet navode da četnički komandant nije bio saradnik fašista, već da je, naprotiv, zbog borbe protiv fašizma dobio najviša ratna odlikovanja iz SAD i Francuske.

Srpskainfo