Zero Freitas, brazilski kolekcionar, vlasnik je najveće kolekcije ploča na svijetu, koja trenutno broji više od šest miliona primjeraka.

Više niko ne spori da su se gramofonske ploče vratile u velikom stilu, jer posljednjih godina industrija vinila bilježi konstantan i značajan rast, a čini se da 62-godišnji brazilski biznismen, praktično, sam „vrti“ novac u ovom sektoru piše ugledni New York Times.

Naime, Freitas ima najveću kolekciju ploča na svijetu, koja trenutno broji više od šest miliona komada i ne namjerava tu da stane, što je ogromna kolekcija bez premca u svijetu. Zapravo, “ogromno” ni približno ne opisuje kolika zbirka je u pitanju. Ako uzmemo u obzir da je prije nekoliko godina na čitavom tržištu Velike Britanije prodato 1,3 miliona ploča – jasno da je u pitanju tek jedna četvrtina onoga što Zero posjeduje.

Doduše, i njegov način kupovine je sve samo ne običan. Za razliku od “tradicionalnih” kolekcionara, koji čekaju popuste, akcije i “Record Store Day” Zero se ne bavi takvim trivijalnostima. On jednostavno kupi cijeli “inventar” radnje za koju je saznao da se zatvara, po “bagatelnim” cijenama, čime uštedi dosta vremena i novca. Ovaj metod primjenjuje ne samo u rodnom Brazilu, već i u autletima u Njujorku, čime stalno dodaje stotine naslova svojoj kolekciji.

S druge strane, održavanje ove zbirke nije nimalo lak posao, iako jedan dio dana provede kupujući, veći dio vremena mu ode na katalogizaciju, arhiviranje, pakovanje, čišćenje i brisanje prašine sa njegove kolekcije. Naravno, ovo sve ne drži u sopstvenoj kući, već je izgradio lanac magacina u blizini Sao Paola u kome je zaposlen niz ljudi koji se bavi samo brigom njegovih omiljenih ploča.

Srpskainfo