Reditelj Žarko Dragojević dao je ostavku na mjesto predsjednika konkursne komisije Filmskog centra Srbije koja odlučuje o novcu za dugometražne filmove sa nacionalnom temom, zbog nedovoljne podrške članova Komisije za projekat “Djeca Kozare”, scenariste Arsena Diklića i reditelja Lordana Zafranovića.

Dragojević je za “Večernje novosti” rekao da projekat o stradanju srpske djece na Kozari nije u preliminarnom izjašnjavanju dobio većinsku podršku petočlane komisije Filmskog centra Srbije i da mu zato nije preostalo ništa drugo nego da se povuče zbog moralnih i profesionalnih razloga.

“Djeca Kozare su vanserijski scenario, od kojeg vam, dok ga čitate, zastaje dah, i koji bi, ako bi bio realizovan, uveren sam, zasenio gotovo sve što je do sada viđeno o temi Drugog svetskog rata. I to ne samo u srpskom i bivšem jugoslovenskom filmu, nego, usuđujem se reći, i evropskom”, naglasio je Dragojević.

On napominje da su “Djeca Kozare” ušla u najuži krug i da se još odlučuje, ali da će projekat na kraju vjerovatno biti gubitnički, jer mu, kako je naveo, glasanje nekih članova Komisije “liči na kuvanje čorbe”.

“Večernje novosti” pišu da se Dragojević oglasio zvaničnim saopštenjem o povlačenju zbog “ličnih i profesionalnih razloga” u trenutku kada je javni konkurs za državno finansiranje i sufinansiranje projekata u završnici, a Komisija Filmskog centra odluku treba da objavi do 6. juna.

Na konkurs za dobijanje finansijske podrške iz državne kase prijavljena su četiri filma.

RTRS