Nerealno je da neko dođe s tolikim parama i plati sva klupska dugovanja, kaže Zeljković

Piše: Slavko BASARA

Tužna, namrgođena i spuštena lica stvarala su neveseli ambijent u trofejnoj sali banjalučkog Gradskog stadiona, novinari su zajedno sa sagovornicima, čelnicima Borca, zauzeli pozicije, kada se sa obližnjeg hrama Svete Trojice začulo zvono koje obeležava podne, otela se konstatacija većine:

-Komemoracija može da počne!

Pred predstavnicima “sedme sile”, nakon neprospavane noći pošto je Drugostepena (Apelaciona) komisija za licenciranje FS BiH uskratila Borcu takmičenje u eliti BiH za sezonu 2018/19. zbog slučaja “Džaja” o daljim koracima i potezima kluba govorio je potpredsednik Vico Zeljković, društvo su mu pravili direktor Dejan Lukendić i portparol Dejan Kondić.

-Pre svega i ova konferencija koja je izuzetno posećena govori da je Borac banjalučki i brend Republike Srpske i hvala vam što ste se odazvali na naš poziv nakon što nam je uskraćena takmičarska licenca u Premijer ligi BiH – počeo je priču Vico Zeljković, a potom nastavio:

-Odmah moram da kažem da Borac neće biti ugašen, jer na to nemamo pravo. Ko sam ja ili bilo ko drugi iz uprave da to uradi. Osim toga Udruženje građana ne poznaje stečajni postupak, morali bi da preregistrujemo klub i promenimo ime, a to ne želimo nikako. Borac će igrati Prvu ligu Republike Srpske jer u njoj nećemo imati problem sa dugovanjima, niti će na ona kočiti u takmičenju. U ovom rangu takmičenja ćemo igrati sve dok se ne “očiste” dugovanja i nije samo “Džaja” sporan i problem, posle njega se javljaju i potraživanja Brane Jankovića i Stanoje Štrpca Ringa, to su cifre više stotina maraka, ne želim sada da govorim napamet, ali definitivno Borac ne može napred dok se to ne reguliše i ne sredi. Zato je naš stav da ne idemo u Premijer ligu BiH, ako treba i godinama, sve dok se ne reše ti problemi finansijske prirode.

Borčeva dugovanja su višemilionska, procenjuju se negde oko petnaest miliona maraka, a Zeljković tvrdi da bi sa milion ipo maraka prema potražiocima rešili veliki problem, a da se dugovanja za porez, struju i vodu mogu regulisati dogovorom i reprogramima.

-Ovo je mnogo veća i dublja priča, treba nam širina sami ne možemo ništa da uradimo i rešimo, potrebna je pomoć svih relevantnih struktura. U pokušaju rešavanja licence za 150.000 maraka kolika je bila cifra za isplatu bivših igrača i trenera pomogao nam je Grad Banjaluka sa 70.000 maraka, ostalo smo namirili mi, ali definitivno s “Džajom” nismo mogli da nađemo zajednički jezik jer je tu bilo ujedinjenja mnogih lobija, a ekspresno ubacivanje Čelika u Premijer ligu BiH dosta toga govori. S “Džajom” više ne želim bilo kakvu polemiku, hoću samo da kažem da ćemo nastojati da ugasimo taj klub i tako rešimo naš dug, jer ne posluje u skladu sa Zakonom, nema godinama završnog računa i ima propusta u organizaciji i radu, što će utvrditi revizija. Ići ćemo svim pravnim putevima i utvrdićemo ko su zaista odgovorni ljudi za slučaj koji se vuče deset godina, a sada je došao na naplatu. Ovde prekidam svaki vid polemike sa ljudima iz “Džaje” jer nisu na mom nivou, a mi ćemo takođe u Borcu u narednih deset, petnaest dana izvršiti reviziju i tačno znati pravu sliku o svim dugovanjima, ali i ko ih je napravio, ko je odgovoran i bio nemaran i to ćemo sve da objavimo u javnosti, rezultate te revizije – kaže Vico Zeljković.

Potpredsednik crveno-plavih je imao i reči samokritike u jednom momentu:

-Ova uprava nije kriva za “Džaju” ni dugovanja iz prošlisti, imamo i mi određenih dugovanja koja bi sa cifrom od 150.000 maraka zatvorili jer smo plaćali “penale” iz prošlosti i “očistili” smo oko 400.000 maraka i možda smo krivi što smo želeli da rešimo slučaj “Džaje”, pokušali da razgovaramo, međutim jednostavno nismo imali pravog sagovornika. U celu ovu priču uključićemo nadležne organe da se utvrdi činjenično stanje i identifikuju odgovorni ljudi, sve što saznamo objavićemo javno. Kada uradimo analizu znaćemo na čemu smo. Možda snosimo deo odgovornosti što smo nespretno medijski najavili stvaranje evropskog Borca i tako se obraćali, rekli smo da je to petogodinjši plan, ali javnost je bila nestrpljiva, želela je odmah taj i takav Borac što nije bilo realno. Odgovorni smo i za neke takmičarske poteze, izvinjavamo se zbog toga, i zbog plasmana na deveto mesto, što objektivno ne može niti sme da zadovolji takmičarski klub ovakvog ranga kakav je Borac.

Na kraju se Zeljković osvrnuo i na period od prethodnih dvadeset godina u kojima je Borcu okačen veliki kamen oko vrata:

-Borac je godinama bio žrtveno jagnje svi su dolazili u njega da se okoriste, a nigde nije bilo odgovornosti. Klub nećemo ugasiti, ali ćemo da upotrebimo sve pravne regulative i zvanične institucije da nam pomognu u “čitanju” duga, odnosno da li je on realan, regularno napravljen ili na neki drugi, nezakonit način. Sigurno će i Borac podneti neke tužbe da bi se zaštitio i sačuvao. Nikada nećemo odustati od pravne borbe. U poslednjih 20 godina u klubu je bilo svašta i došao je trenutak da nagađanjima i imrpovizaciji stanemo u kraj i vidimo stvarno stanje stvari. Ovo je pravi trenutak da prekinemo dosadašnju praksu da u svakom momentu iz ladica izlaze raznorazne tužbe koje koće klub. Nama je trebalo godinu dana samo da “snimimo” situaciju, ali problem Borca ne možemo sami da rešimo. Ako neko ima tolike pare da plati sva dugovanja odjednom i dovede klub na nulu mi ćemo se povući i ustupiti mu mesto. Mislim da je to nerealna opcija.

Slučaj Fudbalskog kluba Borac je presedan do sada u fudbalu “Dejtonske zemlje” jer je banjalučki klub prvi premijerligaš koji je zbog licence izbačen iz elite BiH, iako su iste probleme imali i mnogi drugi, u prvom redu Sloboda i Čelik. Na Borcu su se “kola slomila”.

Nisam želeo da se talim

Vico Zeljković je izneo još jedan zanimljiv detalj:

-Imali smo niz razgovora sa ljudima iz “Džaje” i ja sam im jedini rekao istinu i kojim putem možemo da rešimo problem, želeli smo da im odmah damo trećinu, ali ono što su oni želeli jednostavno kao Udruženje građana nismo mogli da izdamo garancije. Pokušali smo i sa bankovnom garancijom, nije išlo. Možda je moja greška što nisam želeo da se talim kao neke prethodne uprave kada je dug smanjivan.

Svi beže od Borca

Zeljković ima i zaključak nakon dve ipo godine provedene na Gradskom stadionu:

-Svi beže od Borca, ne od mene niti bilo koga nego jednostavno veliki dugovi teraju ljude od kluba, niko ne želi taj problem u životu i komplikacije. U razgovorima sa Milanom Mandarićem on je bio raspoložen da dođe u klub i uloži kapital, međutim pošto kod nas ništa nije zakonski regulisano niko ne želi da baca pare i ulaže tamo gde ne može da zaštiti svoj kapital.

Podrška od Pušića

Demantovao je potpredsednik Borca i neke “zle jezike” ističući sledeće:

-Priča se o tome kako bivši članovi uprave žele da se vrate u klub, ali da mi odemo. To nije tačno, to su dezinformacije. Dobio sam veliki broj poziva podrške, pozvao me je i Vedran Pušić, ponudio svoju pomoć, razgovarali smo i o tome da se vrati u klub jer nam je potreban. Hvala mu za podršku i on emotivno sve ovo doživljava.

Minimalna šansa

Odluka Drugostepene komisije za licenciranje FS BiH je konačna.

-To je to, imamo još minimum šanse da uložimo žalbu Izvršnom odboru, uradićemo to, međutim jednostavno ne postoji mogućnost da Borac naredne sezone igra u Premijer ligi BiH. Odluka je takva da je konačna – kaže Zeljković.

Juniori ostaju premijerligaši

Na pitanje o sudbini omaldinskog pogona Zeljković je rekao:

-Nažalost, pioniri i kadeti ispadaju kao i seniori u niži rang, dok su juniori nezavisni od prvog tima i ostaće da se takmiče u Premijer ligi BiH. To je povoljna okolnost jer kada smo ispali pre dve godine Krupa nam je pokupila svu talentovanu decu i odvela u svoje redove, mi smo doživeli raspad sistema. Sada je naša omladinska škola mnogo organizovanija, samoodrživa i nastojaćemo da je još više unapredimo.

Drugi poraz od Čelika

Pre dve godine Borac je imao dokazni materijal da je Čelik “lažirao” licencu, međutim Zeničani su ostali premijerligaši, a sada su administrativno vraćeni u elitu BiH.

-Tačno je da smo od Čelika doživeli nekoliko poraza na polju diplomatije, ali se na ovome neće završiti – poručio je Zeljković.

Razgovori sa Vojvodićem

Ostaje i neizvesnost oko šefa stručnog štaba Darka Vojvodića, Zeljković kaže:

-Obavićemo razgovor sa trenerom Vojvodićem jer sada ova situacija menja određene stvari koje smo ranije dogovorili. Videćemo kakvu su njegova razmišljanja po pitanju svega ovoga i upoznaćemo blagovremeno javnost o tome.

“Istorija Borca” poziva na proteste

Na “fejsbuk” profilu pod nazivom “Istorija Borca” napisanom i ćirilicom i latinicom, uz grb kluba iz vremena SFRJ sa petokrakom, napisan je poziv svim navijačima i simpatizerima kluba da dođu na proteste u Park Petar Kočić sinoć od 19 časova.

Na ovom profilu još piše:

“Ovo je prvi protest i jedna od najvažnijih utakmica u istoriji našeg kluba. Dođi i glasno reci ne u stečaj ne u zaborav. Ne damo Borac. Uskoro opširnije , uskoro i masovnije, ima nas…”

Još uvek je nepoznato ko “stoji” iza ovog profila i masovnog organizovanja pod nazivom “Istorija Borca”.

U noći između utorka i srede na zidovima zapadne tribine Gradskog stadiona osvanule su i uvredljive poruke: “Uprava napolje” i “Marš iz Borca”.

Dug za sedam igrača

Fudbalski klub “Džaja” ima od 20. marta 2009. godine pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Banjaluci vrijednu 1.051.895,89 maraka protiv FK Borac iz Banjaluke na ime nadoknada za treniranje i vaspitanje za sedam igrača.

Tada je Borac dobio pravosnažnu presudu u kojoj je na ime nadoknade za treniranje i vaspitanje sedam igrača “Džaje”, a koji su prve profesionalne ugovore potpisali sa FK Borac, bio dužan isplatiti iznos od 419.565 maraka uvećan za zakonsku zateznu kamatu počev od 24. jula 2004. godine, što je po rešenju o izvršenju iznosilo tačno 1.051.895,89 maraka. Presuda Osnovnog suda donesena je  najviše zbog ignorisanja sudskih poziva tadašnjeg rukovodstva Borca.

Igrači na osnovu kojih je Osnovni sud Banjaluka, zbog propuštanja žalbe i neodazivanja na poziv, doneo presudu, računajući za svaku provedenu sezonu u “Džaji” 10.000 evra, su: Emilko Janković (tri godine i pet meseci – 66.625 maraka), Boris Raspudić (tri godine – 58.500), Danijel Tadić (dve godine i četiri meseca – 45.500), Siniša Gagula (dve godine i 11 meseci plus 15 odsto zbog nastupa za reprezentaciju BiH – 65.406), Nemanja Damjanović (pet godina i šest meseci – 107.259), Marko Maksimović (godina i osam meseci, uvećano za 15 odsto zbog nastupa za reprezentaciju BiH – 37.375) i Dragan Vukajlović (dve godine – 39.000).

U međuvremenu, tokom prethodnih godina, dug prema “Džaji” je padao zbog određenih dogovora i isplata, danas iznosi oko 560.000 maraka

Sportski žurnal