Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas je postigao saglasnost o raspodjeli 165,2 miliona KM prihoda od putarina, saznaje Srpskainfo.

Od tog iznosa Republici Srpskoj ide 39 odsto ili oko 64,4 miliona KM, Federaciji BiH ide 59 odsto, dok dva odsto sleduje Brčko distriktu. Preostalih deset odsto ostaju rezervisana na računu u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima.

Prikupljenih 165,2 miliona KM stoji na računu Centralne banke BiH još od februara, od kada je na snazi povećana akciza na naftne derivate i iznosi 0,25 KM po litru KM, jer se sve do sada članovi Upravnog odbora UIO nisu mogli dogovoriti oko toga koliko kome pripada.

Problem je zapravo nastao kada su predstavnici FBiH zatražili drugačiju preraspodjelu novca, zahtijevajući da tom entitetu umjesto 59 pripadne 64 odsto prikupljenih sredstava. Vlada FBiH tražila je povećanje njihovog procenta od raspodjele sredstava jer su tvrdili da su znatno veći potrošač goriva od Republike Srpske.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ranije je izjavio da se novac može dijeliti samo prema dosadašnjim koeficijentima.

– Ne postoji nikakva osnova za mijenjanje koeficijenata. Izgradnja autoputa je jedinstven sistem u BiH, a nikako entitetski, jer onda bi gradili samo entitetske autoputeve – rekao je Tegeltija.

Tokom današnje rasprave na sjednici UO UIO BiH istaknuto je da su raspodjelom namjenskih sredstava od putarina stvoreni uslovi da entiteska preduzeća nastave izgrdanju autoputeva i da ispunjavaju svoje obaveze prema kreditorima.

Istovremeno, danas nije usvojena odluka o raspodjeli 11 miliona KM prikupljenih od putarina prije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, jer su protiv bili članovi UO iz Federacije BiH, te će ova sredstva i dalje biti akumulirana na posebnom računu.

Takođe, UO UIO nije dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji se odnosi na smanjenje akciza na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi UO UIO razmatrali su i informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.  Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula upoznao je članove UO da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri miliona KM sa nekoliko računa Uprave, te da to stvara probleme u radu jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa.

Nako što je prihvatio inicijativu radne grupe o  izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim bi se uveo moratorijum na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete, Upravni odbor UIO danas je usvojio nacrt ovog zakona i uputio ga u dalju proceduru Savjetu ministara BiH.

Srpskainfo