Policijska uprava /PU/ Prijedor je tokom prvih šest mjeseci evidentirala 472 krivična djela, čime se nastavlja petogodišnji kontinuitet pada broja tih djela.
Načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić je na današnjoj konferenciji za medije istakao da je evidentiran visok procenat rasvijetljenosti svih krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, od 73 odsto.

“U ovom periodu pojačane su aktivnosti na otkrivanju krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a koje su rezultirale otkrivanjem 41 krivičnog djela, od kojih je 25 koruptivnog karaktera”, istakao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o povećanom prilivu migranata, on je istakao da preduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te da ostvaruju saradnju sa Terenskim centrom u Banjaluci i pripadnicima Granične policije BiH.

“U dosadašnjem periodu na području prijedorske PU identifikovano je ukupno 95 migranata, ali nije bilo evidentirano da su ova lica počinila krivična djela i prekršaje”, istakao je Ivanić.

On je naveo da su u oblasti bezbjednosti saobraćaja tokom prvih šest mjeseci ove godine u saobraćajnim udesima smrtno stradala četiri lica, te naglasio da je i u ovoj oblasti u posljednjih pet godina ostvaren kontinuitet smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović istakao je, da je u toku prvog polugodišta iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 239 prekršaja, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Ukupan broj počinjenih prekršaja je u padu za 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj prekršaja u kojima su nastupile posljedice po građane u padu za 30 odsto.

U prvih šest mjeseci iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno su evidentirane 424 saobraćajne nezgode ili 13 odsto više, nego u istom periodu prošle godine.

Policijski službenici ukupno su evidentirali 12.606 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Iz saobraćaja je isključeno 1.231 vozač, od čega 1.008 ili 80 odsto zbog vožnje pod uticajem alkohola, što je u prosjeku 6 isključenih vozača dnevno.

RTRS