Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić rekao je da je u 2018. godini održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području ove uprave.
Ivanić je na današnjoj godišnjoj konferenciji i prijemu za predstavnike medija rekao da je u posljednjih nekoliko godina ostvaren pozitivan trend u pogledu smanjenja ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, te povećanja procenta rasvijetljenosti.

“Tokom 2018. godine nema nerasvijetljenih krivičnih djela protiv života i tijela, a za 12 lica određena je mjera pritvora, dok je po raspisima o traganju i potjernicama slobode lišeno ukupno 30 lica”, istakao je Ivanić.

On je dodao da su u oblasti privrednog kriminaliteta tokom 2018. godine realizovane kontinuirane aktivnosti na otkrivanju krivičnih djela, te da zastupljenost koruptivnih krivičnih djela iznosi 50 odsto.

“Na području Policijske uprave Prijedor identifikovana su 334 migranta, a evidentirana dva krivična djela koja su izvršila ova lica na području Novog Grada”, istakao je Ivanić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Goran Mikanović rekao je da je u oblasti kriminaliteta u toku 2018. godine evidentirano 985 krivičnih djela, a da procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 86,9 odsto.

“U 2018. godini prijavljeno je 11 krivičnih djela koja se odnose na otuđenje motornog vozila, od kojih je pronađeno i vlasnicima vraćeno 10 vozila. Od tih vozila osam je otuđeno na području Policijske uprave Prijedor, a dva na području Policijske uprave Banjaluka”, naglasio je Mikanović.

On je dodao da je, kada je riječ o otkrivanju i suzbijanju zloupotrebe droga, u 2018. godini otkriveno 79 slučajeva zloupotrebe droge, što je za 23 odsto više nego 2017. godine, a što je rezultat pojačanih aktivnosti policije u ovoj oblasti.

“U protekloj godini otkrivena su 73 krivična djela privrednog kriminaliteta, dok ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 1.728.000 KM, a počinioci su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.602.000 KM”, rekao je Mikanović.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović istakao je da je iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 503 prekršaja, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

U saobraćajnim nesrećama smrtno je stradalo 14 lica, od kojih četiri vozača traktora, jedan motociklista, dva biciklista, tri suvozača, tri pješaka i jedan vozač.

Iz saobraćaja su isključena 2.742 vozača, od kojih 2.203 ili 80 odsto zbog vožnje pod uticajem alkohola ili dnevno u prosjeku šest vozača.

Video: ELTA TV