Banjaluka 06.05.2011 Pustena dionica autoputa Banjaluka Gradiska Foto Dejan Bozic

Ako se spremate da vašim  automobilom idete na more, onda morate biti sigurni da je on u savršenom stanju.

Sigurno vam se hiljadu puta desilo da na putu do mora vidite automobile koji su se pokvarili i vozače koji očajnički traže pomoć. Kako biste ovo izbjegli, morate se potruditi da vaš autombil bude spreman za put.

Zato vam dajemo par savjeta koji će vam pomoći da provjerite vaše vozilo i da se tako uvjerite da je ono sigurno za putovanje

Prije polazka na dugačak put, obavezno provjerite nivo ulja i rashladne tečnosti. Ako nemate dovoljno ulja ili tečnosti, vaš motor će se pregrijavti, a tako rizikujete da pokvarite vaš automobil i da sebi upropastite odmor.

Kočnice su najbitniji dio na vašem vozilu, jer vam bukvalno čuvaju glavu. Zato obavezno pogledajte u kakvom su stanju vaše kočnice i kočioni diskovi. Ako to sami ne znate, onda posjetite majstora koji će to uraditi za vas.

Akumulator je takođe nešto što je dobro da provjerite. Dok je vaš automobil upaljen, loš akumulator se neće primjećivati, ali ako je on pri kraju svog životnog vijeka, onda vam može praviti probleme dok budete na putu ili kada budete u mjestu na koje ste se uputili. Zato provjerite kvalitet vašeg akumulatora, a ako ga imate više od 2,5 godine, onda vam savjetujemo da kupite novi, jer je njihov vijek obično oko 3 godine.

Gume su takođe veoma važne i potrebno je da imate gume sa odgovarajućom dubinom šare koja će vam omogućiti da upravljate vozilom kako treba. Najmanja propisana dubina šare na ljetim gumama je 1.6 mm, ali mi vam savjetujemo da kupite nove gume ako primjetite da vam je dubina šare manja od 2 mm. Takođe, vaše gume moraju biti dobro napumpane. Provjerite koliko vaše gume moraju da budu napumpane, ali računajte na to da se u prosjeku gume pumpaju između 2.2 i 2.4 bara. Obavezno provjerite i rezervnu gumu i njen kvalitet, jer nikada ne znate kada vam može zatrebati, piše “Muški magazin”.