Vijest da će odlukom Vlade Srpske penzioneri u Republici Srpskoj dobiti jednokratnu novčanu pomoć, obradovala je pripadnike najstarije populacije u Prijedoru. U zavisnosti od visine penzije, penzionerima će biti uručena pomoć u visini od 30 do stotinu maraka. Iz prijedorske filijale Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja poručuju da će sva penzionerska populacija biti obuhvaćena ovom odlukom Vlade Srpske i da se čeka na uputstva, kako bi se znalo kada počinje raspodjela ovih sredstava.

U Prijedoru živi više od 14 hiljada penzionera, a svima bi tokom septembra, u zavisnosti od primanja, trebalo da bude uručena jednokratna novčana pomoć od 30 do stotinu maraka. Penzioneri kažu da je ova pomoć simbolična, ali dobro će doći, zbog kupovine lijekova i pripreme za zimu.

Najavljena jednokratna pomoć najbolje će doći socijalno najugorženijim penzionerima, poručuju iz prijedorskog Udruženja penzionera.

“Udruženje penzionera grada Prijedora i republičko Udruženje penzionera je svjesno da je to jedan mali pomak i želimo da se zahvalimo institucijama vlasti na tome, ali da je dovoljno, nije. Mi u gradu Prijedoru imamo polovinu penzionera koji se nalaze u stanju socijalnih potreba. Možete zamisliti čovjeka sa 188 maraka da preživi mjesec dana. Teško bi bilo da nije grada Prijedora, koji daje Udruženju penzionera na godišnjem nivou 220.000 maraka – od toga 130 hiljada maraka ide na jednokratne novčane pomoći najugroženijim ili sa najmanjim ličnim primanjima”, ističe Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja penzionera Prijedor.

U prijedorskoj filijali Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja čekaju na dalja uputstva, kako bi se znalo više o tome kada počinje raspodjela jednokratne pomoći za najstariju populaciju.

“Tačno vrijeme kada ćemo vršiti raspodjelu sredstava očekujemo svaki dan od Vlade”, rekao je Dražen Vrhovac, rukovodilac prijedorske filijale Fonda PIO.

Pomoću sredstava informisanja penzioneri će biti obaviješteni kada počinje isplata jednokratne pomoći, poručuju iz Fonda PIO.

RTRS