Lideri kosovskih Albanaca održali su nenajavljeni sastanak o mogućoj korekciji granica, javljaju prištinski mediji.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da su se saglasili da ne razmjenjuju teritorije sa Srbijom u Briselu. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kritikovao je nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna zbog stava da je opasna promjena granica na Balkanu i upitao ga kako to da ona nije bila opasna kada je razbijena Јugoslavija, a granice iscrtavane po nacionalnom tijelu Srba.

Svaka promjena granica na Balkanu vodi u rat, upozorava Ešdaun, dok Volfgang Petrič kaže da može zamisliti samo format nalik Dejtonu na Kosmetu, jer ako se povuče jedna nova granica, gdje će se stati – pita dvojac?

– A šta je s Vojvodinom? Mislite li da će Albanci u Makedoniji i Crnoj Gori biti mirni? Šta ćemo sa Sandžakom? I na kraju, šta ćemo sa BiH? Hoćete li da usred Evrope imate muslimansku državicu, okruženu neprijateljima i sa rastućim radikalizmom u njoj – pita Ešdaun.

Muslimanska državica ne može biti izgovor, je će Kosovo, ukoliko se razmijeni teritorija biti upravo to, kažu analitičari. Ono što Ešdaun zaista misli, jeste da ne želi još jednu srpsku državu sa nezavisnom politikom.

– Ukoliko se Republika Srpska otcijepi, onda bi tu mogla da se napravi ruska baza – kaže Despot Kovačević sa beogradskog FPN-a.

Za novu američku administraciju, međutim, nove granice nisu problem i korekcija na Kosovu je dozvoljena, rekao je Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Džon Bolton. Ostaje Njemačka koja se oštro protivi, a što je, spekuliše se, i bila tema telefonskog razgovora sa njemačke kancelarke Angele Merkel i Trampa. Državni vrh Srbije je ubijeđen da Njemačka neće moći spriječiti dogovor.

– Smatram da sa strane međunarodne zajednice više ne postoje prepreke da se otvori mogućnost da se Priština i Beograd dogovore – kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Podjelom Kosova, princip nepromjenjivosti granica bio bi prošlost, a novi zahtjevi razmatranja granica – budućnost. Austrijski list Standard piše da je to “poklon proruskom predsjedniku Miloradu Dodiku kojem je cilj uništenje BiH i da bi time došao njegov trenutak”.

– Republika Srpska bi imala šansu, ako ništa drugo, bar da ojača samostalnost – smatra Kovačević.

Što se tiče Srbije, osim Crkve koja je najavila novo zasjedanje Sabora u novembru, Vučić će mnogo prije pridobiti međunardnu zajednicu nego građane Srbije za projekat razmjene teritorija, kažu analitičari.

– Kada Vučić dobije izbore, sa politikom podjele Kosova onda može da to uradi – smatra analitičar Cvjetin Milivojević.

Dogovor možda nikada nije bio bliži, ali tek će naići na prave prepreke, konstatovao je i poznati analitičar Florijan Biber, navodeći da teritorije baš i nisu etnički čiste i da će se određeni broj Srba i Abanaca, ni krivi ni dužni, naći na teritoriji koju ne žele.

RTRS