Hidroelektrana Bočac 2 danas je svečano otvorena.

Otvaranju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i drugi koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da donošenje odluka o strateškim projektima poput izgradnje HE Bočac 2 predstavlja čast, hrabrost, ali i obavezu.

– Ljudi i politike vrijede onoliko koliko ostave iza sebe. Ovo je dio naše ukupne strategije razvoja – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je opredjeljenje rukovodstva Republike Srpske da ne vrši privatizaciju ovakvih preduzeća, već da i dalje gradi i ulaže.

– Ovakvi objekti su visokokomercijalni, daju veliku snagu i stabilnost. Ovo je energija budućnosti. U narednim godinama Republika Srpska mora da gradi ovakve objekte kako bi obezbijedila stabilnu i izvjesnu budućnost. Ovo je vlasništvo svih građana i Republike Srpske i tako mora da ostane – poručio je Dodik.

On je naveo da je bilo potrebno 37 godina da se ovaj objekat izgradi.

– Zatekli smo potpuno neriješenu sitaciju. Odlučili smo da idemo da vratimo pravo na izgradnju državi i to je bila ispravna odluka – naglasio je Dodik.

On je rekao da Srpska primamljiva ivestitorima jer, između ostalog, ima nisku cijenu električne energije.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović istakao je da izgradnja HE Bočac 2 predstavlja važan hidroenergetski projekat.

– Nadam  se da će ovo rukovodstvo nastaviti na gradnji novih hidroelektrana i razvoju hidropotencijala – rekao je Čubrilović.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da je politika Republike Srpske u funkciji razvoja Republike.

– Republika Srpska ima vlast koja iza sebe ostavlja mnogo realizovanih projekata – rekao je Đokić i podsjetio da je Srpska je u proteklih nekoliko godina dobila tri energetska objekta HE Mesiće, HE Bogatić i HE Bočac 2.

Načelnica opštine Divna Aničić rekla je da preduzeće Hidroelektrane na Vrbasu pokazuje da sopstvnim snagama može da gradi velike i zahtjevne projekte. Ona je rekla da bez podrške instiucija Srpske, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović, realizacija ovakvih projekta ne bi bila moguća.

– Dokazali smo da možemo da gradimo nove energetske objekte – istakla je Aničićeva i dodala da HE Bočac 2 lokalnoj zajednici donosi rast privrede, minimalno 40 novih radnih mjesta i nove prihode u opštinskom budžetu.

Direktor Hidroelektrana na Vrbasu Nedeljko Kesić rekao je da je opredjeljenje sadašnjeg rukovodstva Srpske razvijanje hidropotencijala Republike Srpske.

– Opredjeljenje rukovodstva Republike Srpske je razvoj elektropoivrede i njen opstanak u vlasništvu Srpske. U tom cilju se realizuju brojni projekti – istakao je on.

HE Bočac 2 je jedna od najmodernijih hidrocentrala izgrađenih na ovim prostorima u posljednjih nekoliko godina, u koju je uloženo 42 miliona KM, a koja će omogućiti otvaranje 32 radna mjesta.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Ova hidroelektrana izgrađena je 37 godina nakon što je u rad puštena hidroelektrana Bočac 1. Studija ekonomske isplativosti pokazala je da će investicija biti otplaćena već za sedam godina.

Instalisana snaga HE Bočac 2 iznosi 8,76 megavata sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 41,6 gigavat-časova.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

U objekat je ugrađeno više od 15.000 kubnih metara betona, više od 1.000 tona armaturnog čelika i iskopano preko 40.000 kubnih metara stijenskog materijala.

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac 2
Foto: RTRS

Otvaranje HE Bočac 2
Foto: RTRS