Sava Mrkalj je srpski filolog, prvi reformator srpske ćirilice i jezika

Savi Mrkalju, srpskom filologu, prvom reformatoru srpske ćirilice i jezika i preteči Vuka Karadžića, jednom od najprosvećenijih Srba sa početka 19. veka otkrivena je spomen-ploča u njegovom rodnom selu Sjeničaku u Hrvatskoj.

Obeležje, koje je postavljeno na mesnom hramu Prepodobne mati Paraskeve u Sjeničaku , otkrili su Saša Milošević, zamenik predsednika Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Ksenija Ðukićataše za kulturu u ambasadi Republike Srbije u Zagrebu.

– Bio je nepotreban drugima, a neshvaćen, zanemaren i odbačen od svojih i to je bio tako velik i težak teret da ga nije mogao predugo nositi pa je umro sam, u psihijatrujskoj bolnici u Beču sa 50 godina. Bio je od onih velikih ljudi, od genija čiji doprinos uveliko prevazilazi granice njegove struke, njegovog Korduna pa i granice naroda iz kojeg je ponikao – rekao je Miloševic.

On je istovremeno poručio da je Savo Mrkalj zaslužio je mnogo više – i da se škole, instituti, kulturne i jezične ustanove zovu po njemu i podsetio da se Letnja škola srpskog jezika i kulture koju organizuju SNV i SKD Prosvjeta u Hrvatskoj nosi naziv srpskog filologa.

Spomen ploča,čiji je autor akademski vajar iz Beograda Ljubiša Mančić, finasirali su Kordunaši iz Čikaga Petar Vlajnić, Dalibor Mrkalj i Svetozar Dančuo, otkrivena je u okviru obeležavanja Godine Save Mrkalja – 235. godišnjice rođenja i 185. godišnjice od smrti.

Tim povodom je u Sjeničaku prikazana i izložba o njegovom životu, delu i uticaju na razvoj srpskog jezika, a u bogatom kulturnom programu učestvovali su pesnici, pevačke grupe, folklorni ansambli. . .

Prvu pismenost Sava Mrkalj je stekao u rodnom selu Sjeničaku u okviru parohijalne crkve Svete Petke, bogosloviju je završio u Plaškom, Arhigimnaziju u Zagreb, studije filozofije i matematike u Pešti. U srpskom manastiru Gomirje zamonašio se kao jeromonah Julijan. Umro je u Beču 1833. godine.

Jedina osnovna škola sa nazivom „Sava Mrkalj“ postojala je u Sjeničaku, ali je 1995. godine stanovništvo proterano, a škola ostala bez đaka i napuštena.

(Telegraf.rs/Tanjug)