Mohibulah ne može hodati, a njegovi roditelji ne mogu mu priuštiti kolica. Ipak, ovaj devetogodišnjak iz afganistanske provincije Uruzgan odlučan je da ide u školu, bez obzira na sve, piše Radio Slobodna Evropa.

Njegov učitelj Muhamed Šarif kaže da ukoliko bude imao medicinku pomoć ili kolica, lakše bi dolazio u školu, piše Radio Slobodna Evropa.

– Osim problema s nogama, on ima i nekih psihičkih smetnji. Adekvatan tretman bi bio od velike pomoći za njega. Vrlo je strastven kad je riječ o školi – kaže njegov učitelj.

Mohibulahovu porodicu u Uruzgan provinciji napali su talibani tokom sukoba s vojskom. Morali su preseliti u drugi grad Tarin Kovt. Njegovi roditelji teško uspijevaju izdržavati četvero djece.

Mohibulahova majka se brine za njegovu mlađu braću i sestre i ne želi ih ostavljati same, a njegov otac ide na posao svaki dan i ne može mu pomoći da dođe do škole.

– Pitao sam vlasti da mi pomognu da mu kupim kolica kako bi lakše išao u školu. Bio bih još sretniji kad bi imao medicinsku pomoć jer ja nemam sredstava da ga odvedem bilo gdje na liječenje – kaže njegov otac Nur Muhamed.

Mohibulahova dijagnoza je nejasna, ljekarski pregledi su preskupi, no stručnjaci bi mogli poboljšati njegov život.

Doktor Aminulah, direktor bolnice u Tarin Kovtu, kaže da je moguća operacija u njegovom slučaju. Tada bi mogao hodati normalno i na svojim nogama ići u školu. Zasad ta opcija nije moguća i Mohibulah i dalje ide u školu onako kako on može.

(Radio Slobodna Evropa)