Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik najavio je da će već sutra preduzeti mjere da se svi predstavnici Srba koji su u Savjetu ministara smijene sa tog mjesta.

– Mislim da mi je narod dao mandat, da ja to mogu uraditi. Ja ću uspostaviti sistem reprezentacije RS ovdje, onako kako mi je narod dao mandat – rekao je Dodik nakon prve sjednice Predsjedništva BiH kojom je predsjedavao.

U holu zgrade dočekao ga je veliki broj novinara. Na samom početku mandata u Sarajevu imao je “okršaj” s novinarima, ovaj put sa novinarkom Nove TV iz Zagreba, koja je pokušala da ga prekine pitanjem kako vidi rješenje hrvatskog pitanja u BiH u oviru Dejtona.

– Nemojte me prekidati, ja ovdje govorim. Jeste agresivni, upadate u riječ. To vjerovatno ne možete uraditi u svojoj zemlji. Dakle, treba se vratiti na dejtonske kategorije i tada ne bi postojalo ni hrvatsko ni bošnjačko pitanje. Tamo je to sve riješeno. Hrvatska država je napustila taj koncept dejtonske konstitutivnosti i “zavalila” Hrvate u BiH prije Čovića. To su radile vaše politike, koje su Hrvate u BiH ostavile potpuno nezbrinute, prepuštene same sebi, gdje su visoki predstavnici derogirali prava Hrvata u FBiH. Ali, to nije pitanje za mene – rekao je Dodik.

Na konferenciji za novinare on je ponovio većinu stavova koje je iznio u prvom obraćanju nakon inauguracije, poput potrebe zatvaranja OHR i odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda, te je dodao da neće biti smetnja nijednom razvojnom projektu u BiH.

– Unaprijed sam spreman da potpišem sve odluke za razvojni program u Federaciji, ukoliko se to mene tiče. Ali isto tako ću to tražiti od kolega da to učine odmah i za Srpsku. Nosim negativna iskustva u smislu da smo mi naivno odali saglasnost da se rekonstruiše Klinički centar u Tuzli, a kada je došlo do Banjaluke onda ovdje nismo imali saglasnost. Ili, kada smo htjeli da pravimo gasovod prema Srbiji, onda u Srajevu nismo dobili dozvolu da samo prođemo ispod Drine. Te stvari neću tolerisati – poručio je Dodik.

Srpskainfo