Da li legitiman zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ga obezbjeđuje policija Republike Srpske prerasta u političku igru, ili, što je još opasnije, bezbjednosnu? Poznavaoci zakona i propisa više puta su ponovili da Dodikov zahtjev može da bude ispunjen i to bez izmjena bilo kakvog zakona. I pored toga, rješenje ni danas nije ponuđeno!

Očekivalo se da će nakon sastanka Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH s rukovodstvom Direkcije za koordinasiju policijskih tijela biti saopšteno na koji način će pripadnici MUP-a Republike Srpske nastaviti da obezbjeđuju predsjedvajućeg Predsjedništva BiH.

Zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija jedini se obratio novinarima iznoseći nedvosmislen stav, ali, kako saznajemo – samo vlastiti, ne i stav Nezavisnog odbora!

“Izražavam uvjerenje da će najkasnije do Nove godine doći do rješenja, kada će se kapaciteti Direkcije staviti u funkciju obezbjeđenja člana Predsjedništva iz Republike Srpske. Nemam rezervu, Direkciji je to posao. Šta će biti za dva do tri izborna ciklusa, ako svako bude htio da ga obezbjeđuje neko odakle on dolazi”, kaže Obralija.

Nakon što su mediji prenijeli Obralijinu izjavu, u kojoj sasvim jasno primat obezbjeđenja, bez prava izbora daje Direkciji, odlučio je da demantuje sam sebe.

“Nije baš preneseno onako kako sam ja rekao. Moje mišljenje je i to je moj stav da je pitanje svih pitanja pred Nezavisnim odborom, MUP-om Republike Srpske i Direkcijom za koordinacijom da se što prije u skladu sa zakonima u BiH obezbijedi obezbjeđenje gospodina Milorada Dodika. Stav o tom pitanju će Odbor zauzeti na nekoj od narednih sjednica”, navodi Obralija.

Obralija je čak objasnio da eksterni premještaj pripadnika MUP-a u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela nije moguć, jer je prelaznoj normi istekao rok s krajem 2012. godine. No, i Obarlijino demantovanje samog sebe, odražava svojevrsno poigravanje bh. bezbjednosnih struktura s obezbjeđenjem srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva.

Vrlo opasna igra, mišljenje je Sredoja Novića, koji kao dobar poznavalac zakona koji uređuju rad policijskih agencija BiH kaže:

“Moraju da shvate konačno da Dodik i najveći broj srpskih kadrova na nivou BiH nema povjerenja u Direkciju, jer ona nije htjela, željela ili mogla da obezbijedi prije nekoliko godina u Potočarima pokušaj ubistva tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića”, rekao je Nović, koji je delegat u Domu naroda PS BiH.

Nije tačno da ne može da se pronđe rješenje i u roku od 24 časa ako se to želi, kaže Nović, ocjenjujući da su sve drugo političke igre BiH, ali, što je još opasnije, bezbjednosne.

RTRS