Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka podnijeli su Osnovnom sudu u Banjoj Luci zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica P.K, B.G. I A.G., organizatora javnog skupa „”Podrška Pravdi za Davida”, saopšteno je iz ove Uprave.

Kako su mediji ranije pisali, radi se o Pavlu Kneževiću, Bojani Gajanović i Ani Grubačić.

Iz PU Banjaluka saopšteno je da organizatori javnog skupa se nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te su nakon održavanja prijavljenog javnog skupa na Trgu Krajine, organizovali i vodili neprijavljen javni skup u pokretu.

Organizatori javnog skupa su zajedno sa okupljenim građanima, zaustavljali i održali javni skup u blizini objekata koji se posebno obezbjeđuju, ispred objekta RTRS-a i stambene zgrade u kojoj živi Ž.K., na više lokacija izvršili potpunu blokadu i obustavu saobraćaja, a zatim na parking prostoru u Vidovdanskoj ulici onemogućili izvođenje predviđenog kulturno-zabavnog programa.

Takođe, organizator javnog skupa nije obezbijedio red i mir na javnom okupljanju, što je za posljedicu imalo činjenje prekršaja po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske i krivičnih djela propisanih Krivičnom Zakonikom Republike Srpske od strane učesnika javnog skupa.

Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju odgovornosti redarske službe zbog nepostupanja po Zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske, kao i na identifikovanju i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela, navodi se u saopštenju.

RTRS