Neukusno miješanje Prede u unutrašnja pitanja

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda nema mandat da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i, umjesto što se bavi pojedinačnim slučajevima u BiH, trebalo bi da učini sve da pomogne na njenom putu ka EU, rekao je danas portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je novi saziv Predsjedništva BiH, kojim predsjedava Milorad Dodik, usvojio deklaraciju koja se odnosi na potrebu bržeg evropskog puta BiH.

“Umjesto da dobijemo odgovor na tu deklaraciju i izraženu želju BiH da brže ide ka EU, mi dobijamo miješanje u unutrašnja pitanja koje je potpuno neukusno”, rekao je Kovačević Srni.

Komentarišući optužbe koje je Dan Preda, govoreći za federalne medije o slučaju “Dragičević”, iznio na račun institucija Srpske, Kovačević je naglasio da institucije Republike Srpske u potpunosti profesionalno obavljaju svoje poslove.

Prema njegovim riječima, tako je bilo i u svim ranijim slučajevima i biće i u budućnosti.

“Ukoliko Dan Preda smatra da ima takav mandat i da je pozvan da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da bi trebalo da komentariše eventualno političko nasilje, onda bi najprije trebalo da se okrene prema Francuskoj i da osudi ponašanje francuske policije. U Srpskoj za takvim nečim ne postoji nikakav razlog i potreba”, dodao je Kovačević.

On je rekao da je “potpuno neumjesno” da Dan Preda govori i o nadležnostima unutar BiH i da nešto sa nivoa Srpske treba da pređe na nivo BiH.

“To je za nas nedopustivo. U tom kontekstu želim da ga podsjetim da su za ovakvu organizaciju tužilaštva u BiH odgovorne njegove kolege iz EU koje su nam nametnule neustavnu instituciju Visoki sudski i tužilački savjet.

“Tužioci nemaju odgovornost prema bilo kome i mogu na ovaj način da doprinose eskalaciji problema, umjesto da ih rješavaju. Kompletna odgovornost u ovom slučaju je na tužilaštvu i ono mora dati odgovor, a ovakvi komentari koji dolaze iz EU nikako ne mogu da pomognu u rješavanju tog problema”, ocijenio je Kovačević.

Dan Preda je, između ostalog, izjavio da je situacija u vezi sa slučajem “Dragičević” neprihvatljiva.

“Da sam građanin ove zemlje i ja bih vjerovatno bio na ulici i zahtijevao pravdu za Davida. Jasno je da su ti ljudi vrlo razočarani stavom vlasti o ovom pitanju i moje osnovno pitanje je mogu li vlasti Republike Srpske riješiti ovaj problem? Ako se problem ne može riješiti u Republici Srpskoj, dajte onda da razgovaramo o procesuiranju slučaja na nivou BiH”, rekao je Dan Preda federalnim medijima.

SRNA/ATV

Preporuka

Bošnjaci odugovlače formiranje vlasti -Republika S...
views 11
Taman kada se pomislilo da se usvajanjem Izjave o principima za formiranje Savjeta ministara bar malo odmaklo u pregovorima, na površinu su isplivali ...
Kadrovska ukrštenica u Srpskoj – kome će pri...
views 87
Dok dio političke scene u Sarajevu čini sve da se vlast ne formira -taj posao Republika Srpska je davno obavila. Sada im je u fokusu raspodjela funkci...
Advokatski tim posjetio Karadžića – nove por...
views 97
Upkos drakonskoj kazni, nekoliko časova, nakon izricinja presude, prvi predsjednik Republike Srpske, posalo je poruku svom advokatu da su srpski narod...
OTVORENO PISMO Srpske žrtve traže zaštitu instituc...
views 125
Bivši logoraši i porodice nestalih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča uputili su danas otvoreno pismo medijima i institucijama Republike Srpske u kojem...
“OVO JAČA NAŠ ŽIVOT” Mišković i Dodik otvorili NAJ...
views 630
Najveći tržni centar u BiH “Delta Planet” otvoren je danas u Banjaluci. Umjesto klasičnog presijecanja crvene vrpce, Miroslav Mišković, vlasnik kompan...
Lazanski: BiH nakon presude udaljena od pomirenja
views 24
Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću udarac prema Srbima kao n...