Udruženje “Majke Srebrenice” zajedno sa još tri bošnjačka udruženja uputile su otvoreno pismo ambasadama, članicama Savjeta za sprovođenje mira u BiH, u kome traže da uskrate saradnju i gostoprimstvo načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću!

Optužuju ga za, kako navode, trajno narušavanje bezbjednosne situacije u Srebrenici i odnosa prema povratnicima. Ovakav potez bošnjačkih udruženja osudili su predstavnici lokalnih vlasti u Srebrenici, ali i predstavnici Bošnjaka koji žive u ovoj opštini.

Iza svega stoji politika i činjenica da nestabilna situacija odgovara samo onima koji su izgubili prošle lokalne izbore, ističe zamjenik načelnika opštine Srebrenica, Hamdija Fejzić. Istina je, dodaje Fejzić, da ne pamti da je u Srebrenici neki povratnik Bošnjak napadnut ili da je nekome bezbjednost ugrožena.

“Znam njihov rad. Podržavam ih, ali što se tiče ovoga, ne bih se složio da je narušena bezbjedonosna situacija. Mislim da je ovo politička igra koja se igra ovdje i mislim da ne doprinosi suživotu”, istakao je Fejzić.

Na optužbe Grujičić odgovara, kako kaže, samo činjenicama a to su projekti koji se rade za dobrobit i Bošnjaka i Srba u Srebrenici i to je povećanje sredstava za rad udruženja i organizaciju komemoracija za stradanje i Srba i Bošnjaka iz lokalne kase.

“Može se zaključiti da su oni u jeku političke hajke opet protiv mene i to u momentu kada se udara na Republiku Srpsku izlazi se sa ovim saopštenjem i to se onda može zaključiti da je sve sinhronizovano. Žao mi je što su ova udruženja postala produžene ruke propalih političara koji pokušavaju na različite načine, zloupotrebljavajući sopstveni narod i sopstvene žrtve, da se vrate na političku scenu”, naglasio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Prvi čovjek lokalnog parlamenta kaže da ne zna šta stoji iza ovog pisma. Ističe, da politička situacija u Srebrenici nije bila nikad stabilnija.

“Јednoglasno smo usvojili budžet, odluke. Svi odbornici”, kaže predsjednik SO Srebrenica Nedib Smajić.

Grujičić je pozvao “Majke Srebrenice” da dođu u Srebrenicu i saznaju više o životu povratinika Bošnjaka, da sjednu i razgovaraju i zajednički grade ovu lokalnu zajednicu.

RTRS