U Principovom selu živi jedini njegov potomak, imenjak Gavrilo (VIDEO)

Selo Obljaj kod Bosanskog Grahova nadaleko je poznato po Gavrilu Principu. Na njegovom rodnom imanju je spomen kuća, koja je obnovljena prije pet godina. Danas u Obljaju živi jedini potomak Principove loze.

Gavrilo Mile Princip danas, kako kaže, živi na temeljima srpske istorije. Ime i prezime koje nosi za njega su privilegija, ali i obaveza.

– Gavrilo je za mene jedna velika obaveza, njegovo samo ime i prezime su velika obaveza koju moram časno da čuvam – kaže on.

Planinar, koji u sebi nosi umjetničku crtu, za razliku od slavnog pretka kojeg istorija često opisuje kao strastvenog čitaoca, savremeni Princip, otišao je i korak dalje.

– Pišem i prozu i poeziju, a do sada sam objavio četiri knjige pjesama. U pripremi je i monografija o Gavrilu, a završio sam i roman “Gavrilov Gavran” – kaže on.

Ime, prezime i potomstvo u životu mu nisu donijeli povlastice, ali ga zato neugodnosti nisu mimoišle. Prisjeća se kako su ga jednom, sasvim slučajno, legitimisali u Hrvatskoj. Međutim, svoje porijeklo i pretka uvijek je branio istinom i britkim jezikom.

– Kada su gledali ličnu kartu jedan je rekao “Ljudi dođite da vidite ko nam zemlju gazi”, pa me je onako gledajući pitao “Јel` onaj tvoj ubio kralja Aleksandra?”. Јa kažem “Ma kakvi moj ubio kralja Aleksandra, moj je ubio vašega, pa ste vi iz revolta ubili kralja Aleksandra” – priča Gavrilo.

Gavrilo vjerno sakuplja stare predmete Principove porodice koji su uspjeli da odole zubu vremena. Čuva ih na rodnom ognjištu poznatog pretka, koje se nalazi odmah uz njegov dom, a na kojem je 2014. godine po treći put obnovljena Principova kuća.

Obljaj danas obilaze i rijetki turisti kojima se Gavrilo rado nađe na usluzi i govori o istoriji. Žali samo jedno Princip, što je za razliku od istorije, Obljaj danas gotovo pust. Dječiju graju i nestašluke sada su zamijenili muk i tišina.

RTRS

Preporuka

Obilježen Dan Osnovne škole “Kozarac”...
views 27
Učenici i nastavno osoblje Osnovne škole "Kozarac" iz Kozarca kod Prijedora danas su uličnim trkama, turnirom u fudbalu, literarnim časom i prired...
DJECA SUNCA Međunarodni dan osoba sa Daunovim sind...
views 15
Međunarodni dan posvećen osobama sa Daunovlm sindromom obilježava se danas širom svijeta. Sindrom Daun može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzir...
Pronađen IPhone na parkingu Robne pijace “Vi...
views 132
Naša čitateljka Tina Karmely nas je obavjestila da je juče na neasfaltiranom parkingu Robne pijace "Vilako" pronašla mobilni telefon marke IPhon. Tina...
POST ZA ZDRAVLJE DJECE Srpska pravoslavna crkva su...
views 70
Srpska pravoslavna crkva sutra će proslaviti praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su postradali za Hrist...
Danas se obilježava Međunarodni dan sreće
views 17
20. mart proglašen od Ujedinjenih naroda Danas se obilježava Međunarodni dan sreće, čime se putem seminara, savjetovanja i raznih programa nastoji ...
Počinje proljeće
views 23
Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi u 22.58 časova počinje proljeće, koje će trajati do 21. juna, dok za stanovnike južne polulopte počinje jesen. Dan...