Selo Obljaj kod Bosanskog Grahova nadaleko je poznato po Gavrilu Principu. Na njegovom rodnom imanju je spomen kuća, koja je obnovljena prije pet godina. Danas u Obljaju živi jedini potomak Principove loze.

Gavrilo Mile Princip danas, kako kaže, živi na temeljima srpske istorije. Ime i prezime koje nosi za njega su privilegija, ali i obaveza.

– Gavrilo je za mene jedna velika obaveza, njegovo samo ime i prezime su velika obaveza koju moram časno da čuvam – kaže on.

Planinar, koji u sebi nosi umjetničku crtu, za razliku od slavnog pretka kojeg istorija često opisuje kao strastvenog čitaoca, savremeni Princip, otišao je i korak dalje.

– Pišem i prozu i poeziju, a do sada sam objavio četiri knjige pjesama. U pripremi je i monografija o Gavrilu, a završio sam i roman “Gavrilov Gavran” – kaže on.

Ime, prezime i potomstvo u životu mu nisu donijeli povlastice, ali ga zato neugodnosti nisu mimoišle. Prisjeća se kako su ga jednom, sasvim slučajno, legitimisali u Hrvatskoj. Međutim, svoje porijeklo i pretka uvijek je branio istinom i britkim jezikom.

– Kada su gledali ličnu kartu jedan je rekao “Ljudi dođite da vidite ko nam zemlju gazi”, pa me je onako gledajući pitao “Јel` onaj tvoj ubio kralja Aleksandra?”. Јa kažem “Ma kakvi moj ubio kralja Aleksandra, moj je ubio vašega, pa ste vi iz revolta ubili kralja Aleksandra” – priča Gavrilo.

Gavrilo vjerno sakuplja stare predmete Principove porodice koji su uspjeli da odole zubu vremena. Čuva ih na rodnom ognjištu poznatog pretka, koje se nalazi odmah uz njegov dom, a na kojem je 2014. godine po treći put obnovljena Principova kuća.

Obljaj danas obilaze i rijetki turisti kojima se Gavrilo rado nađe na usluzi i govori o istoriji. Žali samo jedno Princip, što je za razliku od istorije, Obljaj danas gotovo pust. Dječiju graju i nestašluke sada su zamijenili muk i tišina.

RTRS