Politička kriza u Tesliću ne jenjava, a ulje na vatru mogli bi da doliju navodne demonstracije koje planiraju stranke i ljudi okupljeni oko načelnika Milana Miličevića. Saznanja o tome iznijeli su predstavnici skupštinske većine na konferenciji za novinare, upozoravajući na neodrživost postojeće nesaradnje između izvršne i zakonodavne vlasti. Podsjećamo, to je bio razlog referenduma o opozivu načelnika, koji je ostao na toj funkciji.

Napuštanje sjednice SO, blokiranje usvajanja budžeta, nesprovođenje skupštinskih odluka, samo je dio primjedbi koje skupštinsko rukovodstvo i stranke skupštinske većine iznose na račun načelnika, SDS-a i dijela stranaka koje ga podržavaju. Sljedeći korak im je, kaže predsjednik Skupštine, još radikalniji.

– Imamo najave da bi moglo biti nekih demonstracija u vezi sa održavanjem sjednice, a radi se prvenstveno o izvještaju Komisije za sprovođenje opoziva koji još nije gotov – kaže Miroljub Letić, predsjednik SO Teslić.

Ko i zbog čega priprema demonstracije nismo saznali jer je načelnik na putu, a među odbornicima čiju podršku ima nije bilo sagovornika na ovu temu.

Izvještaj komisije o opozivu još se čeka, a na prošloj sjednici SO bio je razlog zbog koga su načelnik Milan Miličević, SDS, SP, SDA i SDP, te pojedini načelnici odjeljenja, napustili zasjedanje.

Poručili su da neće na skupštinu dok se na dnevni red ne stavi sporni izvještaj. Sve to, kao i najava demonstracija, za skupštinsku većinu je produbljavanje krize, jer opština Teslić još nema usvojen ni budžet.

– Zna se koliko može biti privremeno finansiranje, nakon toga se mora raditi prema budžetu, kao što bi bilo normalno da ne trošite pare ako nemate većinu da usvojite rebalans. Ne znam kako je uopšte završena 2018. finansijska godina. Imam informaciju da dva miliona faktura stoji u ladicama i da nisu nigdje uknjižene jer nije usvojen rebalans – rekao je Dragan Bogdanić, predsjednik OO SNSD-a Teslić.

Nakon što je na referendumu o opozivu dobio podršku građana načelnik je pokrenuo inicijativu za raspuštanje skupštine.

Vrijeme nisu gubili ni odbornici skupštinske većine predvođene SNSD-om pa su načelniku naložili da što prije pripremi prijedlog budžeta, kako bi se izbjegla dalja blokada rada opštine.

RTRS