Tužilaštvo BiH odbacilo je navode portala Žurnal i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da je hrvatska obavještajna agencija vrbovala selefije da prenose oružje i podmeću ga po džamijama.

Obustavljena je istraga protiv zamjenika ministra bezbjednosti Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića. Prema pisanju pojedinih medija, zbog ove afere HDZ BiH bi mogao zatražiti Mektićevu ostavku.

Tužilaštvo BiH ispitalo je sve svjedoke koji se navode u medijskim napisima, uključujući i lice sa inicijalima H.Č. za kojeg je portal Žurnal tvrdio da su ga hrvatski obavještajci prisiljavali na prebacivanje oružja u BiH. Niko od saslušanih nije potvrdio navode Žurnala.

– Prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo bezbjednosti BiH, u momentu kada je ministar bezbjednosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima – saopštilo je Tužilaštvo.

Ministru bezbjednosti Draganu Mektiću nije jasno ko je tražio istragu protiv Krešića, Đakovića i Bandića. Tvrdi da je istraga ekspresno otvorena i zatvorena zbog rodbinskih veza glavne tužiteljice Gordane Tadić sa prozvanim u aferi. I dalje tvrdi, informacija je tajna, objašnjavajući zašto su policijske agencije u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da nisu raspolagale informacijama objavljenim na portalu.

– Ma šta njih briga, šta oni utvrđuju kad sam ja imao informacijui na koji sam ja način obavješten o tome. Naravno da mogu biti obavješten i usmeno. Te osobe nisu sporne, one se dotiču obavještajnog rada. Sporna je situacija da je SOA u obavještajnom smislu upala u BiH – rekao je Mektić.

A to su Mektić i novinar Avdo Avdić u spornom tekstu dokazivali fotografijama novinara Mata Đakovića u vozilu sa diplomatskim tablicama?! Ako je po fotografijama suditi, neosporna je i bliskost Mektića, Avdića i direktora OBA-e Osmana Mehmedagića Osmice, ali motiv susreta i teme razgovora mogu samo da se slute. Za HNS pomenuta bliskot nije samo slutnja, već, kaže Mario Karamatić, iza svega stoje soroševski mediji i paraobavještajna struktura SDA.

– Mektić je apsolutno u službi velikobošnjačke politike i nijedna njegova tvrdnja u četiri godine mandata nije se pokazale kao tačna. Od cijele njegove priče od korupcije, pa nadalje jedino je on uspio biti osuđen na Sudu BiH za klevetu, tako da to dovoljno govori o njegovom liku i djelu – naveo je Karamatić.

Čak ni saslušani selefija nije rekao da je bio vrbovan, naglašava analitičar Zoran Krešić.

– Pokazatelj kakve mi ljude imamo u vlasti jeste da je puno čestitiji i iskreniji čovjek bio selefija H.Č. koji je svjedočio u Tužilaštvu, nego sam ministar Mektić. Dobro je da se potvrdilo da institucije BiH makar službeno nisu zloupotrebljene, moguće potajno, a nadam se da će taj dio priče tužilaštvo raščistiti – istakao je politički analitičar Zoran Krešić.

Iz Tužilaštva i navode da su radi rasvjetljavanja svih okolnosti u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom. Hoće li HDZ BiH će zatražiti neopozivu ostavku ministra bezbjednosti u tehničkom mandatu, kako saznajemo, Glavni odbor ove stranke odlučiće iduće sedmice.

RTRS