Publika u Prijedoru ovacijama je ispratila glumce beogradskog Zvezdara teatra koji su odigrali predstavu “Osama – kasaba u NJujorku” u režiji Darka Bajića, u okviru 14. Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila”.
Predstava govori o jednoj generaciji ljudi poteklih iz kasabe i njihovim sudbinama u različitim vremenima: od komunizma, preko višestranačja i rata, do postratnog perioda u kojem su neki u izbjeglištvu, nekih više nema, neki su ostali u kasabi, a neki se radikalizovali u vjeri.

Na okruglom stolu nakon sinoćnje predstave Vladimir Kecmanović, prema čijem romanu “Osama” je predstava rađena, rekao je da bez obzira na to o kojem vremenu i prostoru pisac govori, on ne može da ne stavlja svoje iskustvo i literaturu na kojoj se gradio.

Dramaturg Kosta Peševski rekao je da ovaj roman nije previše zahvalan za pozorište jer ima previše skokova i mnogo unutrašnje piščeve filozofije, a morali su se izvući likovi i događaji zbog njihove snage i tragedije, kao i epske dimenzije ovdašnjih događaja.

“Zato se idealnim rješenjem pokazala ta kafana u NJujorku u kojoj narator poput kabaretiste ili stendap komičara priča priču uz fleš-bekove koji su primarno filmsko oružje, a u likovima koji dolaze u kafanu on vidi ljude iz svoje prošlosti i na njih reflektuje svoje uspomene”, kaže Peševski.

On je dodao da je takva dramatizacija profunkcionisala, tako da je predstava u prvih godinu dana imala više od 30 izvođenja, svaka je rasprodata i uvijek je reagovanje publike ovako burno kao u Prijedoru.

Režiser Lilijana Ivanović pohvalila je scenografiju i muziku, dodajući da se divi Darku Bajiću što je, uz dva ozbiljna glumca, uzeo i mlade, među kojima još nesvršene studente.

Glumac Andrija Kuzmanović rekao je da publika dobro prati ovu predstavu, da ima i suza i smijeha, te da ju je on doživio veoma lično.

“Drago mi je što imamo pisce koji nas generacijski prate i što imamo šta igrati kad oni napišu”, dodao Kizmanović.

Glumac Branko Janković kaže da glumac ide za elementima i tako radi svoj posao, ali da ima predstava i uloga koje nekad ponesu čovjeka, da ima stranih tekstova koje igraš, a ne osjećaš, a da je sa ovim tekstom drugačije i da je njegov značaj što se bavi skorijom istorijom ovih prostora.

Amar Ćorović, koji igra mladića koji je umislio da je Osama bin Laden, kaže da je divno raditi sa ovom ekipom.

“Nama studentima Darko je dao priliku da igramo važne uloge”, istakao je Ćorović i dodao da je predstava rađena sa mnogo ljubavi.

Večeras u 20.00 časova biće proglašeni dobitnici nagrada, nakon čega će banjalučko Gradsko pozorište “Jazavac” u čast pobjednika odigrati predstavu “Bračni par/astos/” prema tekstu Mata Morila i u režiji Đurđe Tešić.