Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržali su Izvještaj koji je Vlada Republike Srpske uputila Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Oni su ponovili da Republika Srpska neće dati saglasnost da BiH uđe u NATO i da će Srpska predvoditi blok koji će ubrzati evropske integracije. Međutim, taj evropski put koči neformiranje Savjeta ministara i opstrukcija, prvenstveno SDA.

Za razliku od atlantskih integracija, Republika Srpska podržava put BiH ka Evropskoj uniji. To je dokazala i djelovanjem institucija i potvrđenom spremnošću za formiranjem novog Savjeta ministara BiH u roku koji je sugerisla Evropska unija, kaže Željka Cvijanović.

Put ka Evropskoj uniji, kaže predsjednica Srpske, opstruišu Izetbegovićeva SDA i njeni partneri.

– Јesmo u blokadi. Ne možete da razumijete da vi blokirate jedan proces uslovljavajući ga nekim drugim procesom, kao što su oni uradili sa aktivacijom MAP-a, koji uopšte nije uslov za kretanje ka Evropskoj uniji – rekla je Cvijanovićeva.

Kaže da je zbog opstrukcije, za kojom je posegla SDA, propuštena prilika za dobijanje pozitivnog mišljenja organa Evropske unije. Propuštena je željena opcija ispunjavanja obaveza i prije konstituisanja nove vlasti u Briselu.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika vojna neutralnost najbolja je opcija za Srpsku. Time je, ističe, otklonjena opasnost ponovnog utvrđivanja granice na Drini između Srba i stradanja u potencijalnim konfliktima globalnih vojnih sila.

Dodik smatra, da je to legitiman stav koji treba da bude uvažen, pogotovo u kontekstu nedavne istorije.

– NATO je ovdje bacio ogromne količine bombi, bacali su na nas osiromašeni uranijum, ovdje su odlučili rezultate rata, samo su Srbe ovdje bombardovali, ubijali su naše civile. Prema tome, ako neko to može da oprosti i da se učlani u NATO, neka to učini. Јa neću – rekao je Dodik.

Dodik naglašava da vojna neutralnost ne isključuje saradnju sa NATO-om u programima za koje Republika Srpska procijeni da joj neće štetiti.

– Mi ne bježimo od saradnje sa NATO u dijelovima i programima poput Partnerstva za mir ili IPAP-a, koji podrazumijeva individualnu saradnju na pojedinim programima. Oružane snage BiH su uključene u neke međunarodne programe, ali to ne znači da treba da budemo član tog saveza – dodao je Dodik.

Izvještaj, koji su podržali Cvijanovićeva i Dodik, 21. je koji u ime Republike Srpske generalnom sekretaru UN-a šalje predsjednik Vlade. Ovaj dokument sadrži analizu situacije u BiH kakvom je, za period od novembra do aprila, vidi Republika Srpska – potpisnica Dejtonskog sporazuma.

RTRS