SDS se sprema za unutarstranačke izbore koji će biti održani polovinom narednog mjeseca. Za sada nijedan od četiri potencijalna kandidata nema potrebnu podršku da bi to i postao.

Vukota Govedarica, Mirko Šarović, Mićo Mićić i Milan Miličević, do sada nemaju podršku najmanje pet opštinskih odbora ili 50 članova Skupštine ove stranke.

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS i kandidat za predsjednika stranke, pred novinare je izašao da bi ukazao na, kako kaže, pokušaj da se kroz priču u medijima o kandidatima, stekne slika da je SDS podijeljena. Stranka jeste nakon izbornog poraza u dubokoj krizi, ali je, dodaje, na sceni pokušaj diskreditacije i njega i drugih kandidata. Bude li izabran za predsjednika stranke, biće neko ko će je ujediniti, a ne dijeliti.

– Јa ću biti taj koji će je sabirati i objediniti SDS da je otvori prema onima koji su je stvarali, koji je vole i koji vole Republiku Srpsku. Neću reći nijednu lošu riječ za bilo koga, nego ću biti neko ko će u interesu SDS biti ozbiljan kandidat za predsjednika stranke – poručuje Milan Miličević, predsjednik GO SDS i kandidat za predsjednika SDS.

I Mićo Mićić, kojeg je bjeljinska SDS kandidovala za predsjednika stranke, zalaže se za njeno jedinstvo. I on ocjenjuje da je SDS u ozbiljnoj i teškoj situaciji.

– Јa znam sigurno i to je moj stav, da bez jedinstvenog stava bez jednog kandidata nećemo imati napretka u stranci. Sve ove podjele na različite struje, na različite kandidate ne vode ničemu. Јa ću biti kandidat samo ako budem sam kandidat, a spreman sam kad se dogovorimo da podržim ko god da bude samo jedan kandidat za predsjednika stranke – ističe Mićo Mićić, potpredsjednik SDS i kandidat za predsjednika SDS.

I Miličević i Mićić su saglasni – Republici Srpskoj potrebna je jaka SDS. Obojica kažu da mediji prenose i ono što nisu rekli. Miličević u tome svemu vidi i miješanje SNSD-a u unutrašnje stvari SDS-a. Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da će SDS, bude li on na njenom čelu, odmah ući u vlast na republičkom i bh. nivou, Miličević odgovara da ima druge prioritete. Prvi je sastanak sa predsjednicima opštinskih i gradskih odbora.

– Druga stvar koja je mnogo važnija, za mene kao čovjeka i kao čovjeka koji je značajan dio života posvetio Srpskoj demoktarskoj stranci, da to što radim kao funkcioner SDS i kao čovjek, ima blagoslov, a taj blagoslov se može dobiti od partijarha srpskog Irineja – dodao je Milan Miličević.

Unutarstranačke odnose nije želio da komentariše sadašnji predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, koji bi ponovo mandat na toj funkciji. Sa Mirkom Šarovićem, nismo uspjeli da stupimo u kontakt, ali je ranije izrazio očekivanje da će SDS dobiti snažno rukovodstvo, sposobno da vodi 150.000 birača, koji su na prošlim izborima toj partiji dali povjerenje.

RTRS