Beograd, 28. novembra 2018 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric pozvao je danas EU i celu medjunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazumi Pristinu, vrati je postovanju prava domaceg, medjunarodnohg i svih potpisanih sporazuma i zaustavi ih sa puta dalje eskalacije problema. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića rekao je danas da Kosovo i Metohija nikada neće biti dio Albanije.

– Nijedan pedalj Srbije to nikada neće biti. To smo riješili još u maju 1945. godine kada je poražen nacizam – saopštio je Ðurić.

On naglašava da bi Hašim Tači kao državljanin Srbije i predstavnik privremenih institucija u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija morao da zna da Srbija nema namjeru da se ujedinjuje sa Albanijom, i da je svaki oblik separatizma protivan normama domaćeg i međunarodnog prava.

Ðurić podsjeća da je “Velika Albanija” fašistički projekat, poražen 9. maja 1945. godine i da je, ponovo pozivati na njeno stvaranje, i to na dan održavanja evropskih izbora, šamar u lice Evropi.

– Tim prije zapanjujuće je ćutanje međunarodnih zvaničnika na pozive na komadanje i rasparčavanje suverenih i međunarodno priznatih država članica Ujedinjenih nacija – naveo je Ðurić.

Bilo reakcije spolja ili ne, jedno je sigurno – projekat “velike Albanije”, koja komada i guta okolne države, biće poražen svaki put kada se pojavi na istorijskoj sceni, zaključio je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Tanjug