Za oko godinu dana u angio-sali prijedorske Bolnice „Doktor Mladen Stojanović“  bilo je više od 600 pacijenta. Među njima su i pacijenti iz susjednih gradova poput Banjaluke, ali i iz udaljenih mjesta Hercegovine. Najveći broj ih je iz prijedorske regije.  Ljilji Ćopić iz Novog Grada u ovoj sali obavljena je koronarografija.

„Došla sam zbog pritiska u plućima. Nisam se dobro osjećala zbog visokog pritiska, predložili su mi koronarografiju. Doktori su mi to uradili za pet do 10 minuta, nije bilo strašno, ne trebaju ljudi da se plaše, zadovoljna sam sa doktorima sa osobljem“, rekla je Ćopićeva.

Ljekari kažu da 90 odsto slučajeva rješavaju čim uoče problem. Interventni kardiolog Jovica Banović navodi da se  rijetko desi da je potrebna asistencija iskusnijih kolega.

„Kod nekih 280-290 pacijenata radili smo intervencije na krvnim sudovima sa implantacijom preko 300 stentova. Svi pacijenti su uglavnom dobro prolazili, nismo imali većih komplikacija, odnosno komplikacije su bile svedene na minimum. Pored intervencija na krvnim sudovima, radili smo intervencije na valvulama srca tako da smo izvadili četiri valvula plastike i svi su dobro prošli“, rekao je Banović.

On dodaje da je svaki minut  bitan kod pacijenata koji imaju akutni infarkt miokarda.

„Što prije reagujemo i otvorimo krvni sud to ćemo više spasiti samog  srčanog mišića.  Mi u zadnje vrijeme mimo radnog vremena sve više preuzimamo takve pacijente, ne šaljemo u Klinički centar već preuzimamo ovdje i odrađujemo takve pacijente“, kaže Banović.

Interventni kardiolog Vladimir Đurić kaže da su komplikacije na minimumu i ispod 1,5 odsto što je u skladu sa evropskim zdravstvenim centrima. On navodi da je  blizina angio-sale značajna za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom, te da zbog kašnjena od 30 minuta godišnji mortalitet raste za osam odsto. Dodaje da se u ovoj sali obavljaju pregledi pacijenata za koje se sumnja da imaju koronarna oboljenja.

„Mi specijalnim kateterima uđemo u srce, u koronarne arterije i uslikamo ih iznutra, to je zlatni standard da potvrdimo dijagnozu koronarne bolesti ili da je isključimo, a posebna prednost je što odmah na licu mjesta, ako je arterija bolesna, možemo riješiti problem, na način da stavimo stent“, kaže on.

Đurić dodaje da je ponosan na opremu prijedorske angio-sale.

„Obišli smo dosta angio-sala. Pratimo trendove u najsavremenijim centrima, naravno bogate zemlje imaju više materijala, savremeniji materijal, mi smo tu malo skloniji štednji da bi mogli obaviti veći broj procedura. Nemamo razloga da se stidimo pred nekim, a više je razloga da se ponosimo“, ističe Đurić.

On navodi da je posao interventnog kardiologa jedan od najtežih, ali da ga radi iz velike ljubavi.

„Koliko je težak i stresan toliko je lijep i evo sa upoznavanjem starijih kolega, onih što su u penziji ili pred penzijom, još nisam sreo interventnog kardiologa da se zasitio ovog posla i entuzijazam nas  drži čitav život“, zaključuje Đurić.

Mladi interventni kardiolozi iz prijedorske angio-sale preporučuju zdrav način života i obavezno javljanje ljekaru u slučaju bola u ramenima i grudima. Zbog većeg broja angio-sala, prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije BiH nije više u nivou visokorizičnih zemalja već je svrstana u zemlje sa umjerenim rizikom od srčane smrti.

Izvor: kozarski.com