Počeo sam da bježim… palili su sve pred sobom… tukli su me ispred rođakove kuće… do besvijesti…

Ovo su samo dijelovi svjedočenja šest žitelja Zubinog Potoka koje su pripadnici Rosu brutalno premlatili, a potom priveli.

Svi su preksinoć pušteni na slobodu, a trojica su zbog teških tjelesnih povreda zadržani na liječenju.

– Došli su do kuće koja je udaljena pedesetak metara od magistralnog puta, u kojoj žive moji rođaci. Uhapsili su više članova porodice Milovanović. Stajao sam sa strane i gledao, ali su krenuli i na mene. Počeo sam da bježim, ali su oni zapucali. Skočio sam sa visine od četiri metra i povrijedio nogu. Jedan je došao do mene i nastavio da puca s namjerom da me presiječe rafalom. Srećom, nije me povrijedio – priča za Blic Radenko Milovanović iz Zubinog Potoka, koji je zbog povreda hospitalizovan u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Ovaj mladić kaže da je bilo kao u ratnom stanju i da su pripadnici ROSU uništavali sve što im se našlo na putu.

– Mi smo goloruki bili, niko na njih nije pucao. Oni su rušili i palili sve pred sobom, a mi smo pokušavali da zaštitimo naše porodice i imovinu. Imali su fantomke i bili pod punom ratnom opremom – kaže Radenko.

Predrag Milovanović svjedoči:

– Specijalci su me bacili na zemlju, oteli telefon, pokušavali da uđu u folder sa fotografijama. Tukli su me ispred rođakove kuće, ali i u džipu. Zvala me je supruga i tada je zazvonio moj telefon koji mi je policajac prethodno oteo. Čula se melodija “Marš na Drinu…”. To ih je opasno naljutilo pa su mi razbili telefon i tukli me do besvijesti – kaže Milovanović, na čijem se licu još uvijek vide povrede koje je zadobio tokom hapšenja.

U brutalnoj akciji policije uhapšen je i Rus Mihail Krasnoščenkov, inače radnik Unmika u Zubinom Potoku. Njega su pretukli policajci kada je pokušao da ih zaustavi da ne bacaju šok bombe i suzavce. Udaren je kundakom u glavu zbog čega je zadobio prelom lobanje, jagodične kosti, i vilice. Ali, nakon dva dana, u četvrtak su kosovske službe dale dozvolu da vozilo UN odveze Krasnoščenka na dalje liječenje na VMA u Beogradu.

Srpskainfo