Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je da je cilj novog zakona o sportu, koji je u pripremi, zaštita sportskih klubova i njihove imovine, ali i da bude omogućeno licima koja imaju kapital da ga ulože u klubove i doprinesu razvoju sporta.

– Sve radne verzije i relevantna mišljenja o temi privatizacije sportskih kolektiva idu u pravcu potpunog onemogućavanja novog titulara ka eventualnoj promjeni namjene sportske organizacije kao pravnog lica ili promjeni namjene sportskog objekta ili terena kojim gazduje – rekla je Davidovićeva za “Glas Srpske”.

Prema njenim riječima, zakonom će biti definisana mogućnost osnivanja kluba kao udruženja građana i privrednog društva.

Davidovićeva je navela da širok spektar vlasničke strukture sportskih organizacija u narednom periodu daje mogućnost da se udruživanjem građana zadovolji javni interes u sportu, ali i eventualno privatni i poslovni u nekoj od organizacionih formi privrednih društava koje potencijalni ulagači prepoznaju za sebe kao najisplativije.

Ona je naglasila da će rezultat ostvaren u ovakvim organizacionim oblicima sportskih organizacija pored, prvenstveno privatnog i poslovnog uspjeha, doprinositi razvoju sporta Srpske i zadovoljavanju javnog interesa.

Govoreći o sadržaju u odredbama zakona koje definišu prekršajnu ili krivičnu odgovornost rukovodilaca klubova ukoliko stvore novčane dugove, ona je navela da pravni sistem Srpske i danas omogućava procesuiranje lica koja zloupotrebljavaju službeni položaj, odnosno svjesno nanose štetu pravnom licu ili klubu kojim rukovode.

– Činjenica je da će novi zakon o sportu uvesti nove procedure i disciplinovati u radu, kroz propisanu formu, sve sportske radnike, počevši od republičkih granskih sportskih saveza, pa do sportskih klubova i njihovih članova – naglasila je Davidovićeva.

Ona je istakla da će jasne i recizne procedure omogućiti prepoznavanje i evidentiranje nezakonitog postupanja u radu, a dodatno pozitivnu formu daće i formiranje, prvi put, posebne samostalne sportske inspekcije u okviru Republičke uprave za inspekcijske poslova.

– Ova odluka Vlade Srpske već je našla svoje mjesto u Nacrtu zakona o inspekcijama, čime se Vlada jasno opredijelila za odgovorniji pristup sportu svih aktera sportskog sistema – naglasila je Davidovićeva.

SRNA/RTRS