Nevrijeme praćeno jakim pljuskovima protutnjalo je u noći između subote i nedjelje selima u okolini Vrnjačke Banje pričinivši značajnu materijalnu štetu,pa je na dijelu vrnjačke opštine proglašena – vanredna situacija.

U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, u seoska domaćinstva ušla je voda. Na teritoriji tog grada, takođe, proglašena je vanredna situacija. Kritično je i u skoro svim selima u gornjem Dragačevu – evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča. I na području Ivanjice izlili su se bujični potoci.

Usljed obilnih padavina nabujali potoci i Gračačka reka najviše štete pričinili su u selima Rsavci, Otroci i Gračac gde je bujica, slivajući se sa obližnjeg Goča i noseći sve pred sobom, srušila ili teško oštetila osam pristupnih mostova, kao i lokalne puteve i saobraćajnu infrastrukturu.

– Na Opštinskom štabu proglasili smo vanrednu situaciju u delu opštene zahvaćene nevremenom, odnosno u slivu Gračačke, Otročke i Rsovačke reke, kako bi angažovanjem mehanizacije iz svih javnih i komunalnih preduzeća sanirali štetu i u što kraćem roku meštanima osposobilikakvu-takvu saobraćajnu komunikaciju – kaže Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja. – Oštećeni mostovi preko Gračačke reke su potpuno van funkcije, tako da je meštanima čak i pešice otežan pristup iz dvorišta ka lokalnim putevima. Stručnjaci ovdašnje Direkcije za urbanizam su na terenu i utvrđuju koji mostovi mogu da se koriste.

Prema njegovim rečima, štetu od bujične poplave, po još nezvaničnim procenama, pretrpelo je petnaestak domaćinstava ovoga kraja. Osim pristupnih mostova i puteva, bujica je oštetila i stambene i pomoćne objekte, mehanizaciju, automobile, porušila ograde, uništila bašte…

– Sve je podsjećalo na horor film. Bujica je nadirala velikom brzinom. Dva “jugića” mi je odnela i gotovo potpuno uništila, a teško mi je oštećen i polovan džip “micubiši” koji sam prekjuče kupio – nemoćno šireći ruke priča meštanin Radovan Pršić. – Kakva je to sila bila najbolje svedoči što je nizvodno odnela i traktor i čak dve prikolice.

Slično govore i njegove komšije, naglašavajući da ni najstariji meštani ne pamte ovakvu elementarnu nepogodu.

– Јeste kiša pljuštala, ali niko nije mogao da očekuje da će se ovolika količina vode sjuriti sa Goča – pričaju meštani. – Sve je počelo oko 1.30 i potrajalo je sigurno nekoliko sati. Na teren su ubrzo stigli i vatrogasci i spasioci, ali šteta nije mogla da se spreči. Dobro je što u opštem metežu niko nije nastradao.

Lokalna samouprava već je formirala komisije, sastavljene od komunalnih inspektora, građevinskih inžinjera i tehničara kao i predstavnika komunalnih preduzeća i Mesnih zajednica, koje će na terenu utrvrditi štetu.

– Popisaće se šteta pre svega na infrastrukturi, a građani će štetu na svojoj imovini moći da prijave u Mesnim zajednicama – kaže Đurović. – Tek kada komisije i službe završe svoj deo posla moći ćemo da govorimo o tome kolika je šteta koja sasvim izvesno nije mala.

Izvor: Novosti