Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji služi kaznu u hrvatskom zatvoru u Lepoglavi, izjavio je da strahuje da Hrvati čine sve kako ga ne bi pustili na slobodu krajem marta sljedeće godine.

Kapetan Dragan je potvrdio da se više od tri sedmice nalazi u samici pod optužbom da je prekršio zatvorska pravila zbog privatnog pisma Draganu Palibrku, koje je on proslijedio javnosti.

“Nisam kriv, nisam kontaktirao sa medijima, niti sam im se javno obraćao”, rekao je Vasiljković za beogradske “Večernje novosti” posredstvom advokata Slađane Čanković.

On je naglasio i da će svoju odbranu sutra ponovo iznijeti i da će, kako je rekao, ponoviti stav da je tačno ono što govori.

Kapetan Dragan je i na prvom saslušanju izjavio da se ne osjeća krivim i da je sve iskonstruisano kako bi ga pred kraj odsluženja kazne doveli u takvu situaciju.

“Novosti” nezvanično saznaju da je upravu zatvora najviše iritiralo to što je u privatnom pismu Vasiljković naveo da je “Lepoglava nacistički logor”, a da je razlog za takvu njegovu konstataciju prije svega to što je smješten u odjeljenje gdje su samo Srbi osuđeni za ratne zločine.

Vasiljković bi trebalo da izađe iz hrvatskog zatvora 20. marta sljedeće godine, u trenutku kada bude odslužio 13 i po godina zatvorske kazne.

Prvostepenom presudom Županijskog suda u Splitu Vasiljković je u septembru 2017. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Vrhovni sud Hrvatske u julu 2018. godine smanjio je Vasiljkoviću za godinu i po dana kaznu zatvora i pravosnažno ga osudio na 13 i po godina.

Kapetan Dragan, koji ima državljanstva Srbije i Australije, uhapšen je u Australiji, gdje je bio trener golfa, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

SRNA/ATV